ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU 

Τίτλος: ‘Οταν η καρδιά χάνει το ρυθμό της

Περίληψη: Η καρδιά είναι το πιο δυνατό αλλά ταυτόχρονα και το πιο ευαίσθητο όργανο στο σώμα μας. Καθημερινά, συστέλλεται 100.000 φορές και  «διώχνει» 7.500 λίτρα αίματος προς τις αρτηρίες, χτυπά με 60-90 παλμούς το λεπτό, ωστόσο χάνει εύκολα τον ρυθμό της, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβανόμαστε.

Η εκπομπή «’Ολα για την Υγεία mou», με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που μεταδίδεται από το MEGA, διερευνά τις αιτίες που διαταράσσουν τον ρυθμό της καρδιάς και προκαλούν βραδυκαρδία, ταχυκαρδία, «φτερουγίσματα» ή αρρυθμία. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί όσοι έχουν λίγους παλμούς ζουν περισσότερα χρόνια ενώ αναφέρονται στους παράγοντες που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς, όπως το στρες, το τσιγάρο, το αλκοόλ αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών και φαρμάκων. Επίσης, δείχνουν πώς μπορούμε με ασφάλεια να μετρήσουμε τους σφυγμούς μας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο λεγόμενο φτερούγισμα, το οποίο δεν είναι πάντα αθώο, αλλά και στην κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή αρρυθμιών που μεταξύ άλλων ευθύνεται για 2 στα 10 εγκεφαλικά επεισόδια. ‘Ενας διασώστης του Ε.Κ.Α.Β. δείχνει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον απινιδωτή σε έναν άνθρωπο με αρρυθμία ενώ οι επιστήμονες αναφέρονται στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών είτε με φάρμακα είτε με βηματοδότη είτε με νεώτερες επεμβατικές μεθόδους όπως η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Μιχάλης Κεφαλογιάννης
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ: Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Δήμητρα Τζούβελη
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ειρήνη Ρουμπεΐδου, Σοφία Ζαμπάρα, Δήμητρα Πασσά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λίτσα Δελή
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Παυλόπουλος