ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU 

Περίληψη: Τα «συν» και τα «πλην» του καλοκαιριού

Παρότι το καλοκαίρι είναι για τους περισσότερους η αγαπημένη εποχή, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο ένας στους δέκα ‘Ελληνες αφυδατώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι 22-24 βαθμοί Κελσίου και ποσοστά υγρασίας που κυμαίνονται από 40% έως 75%. Αντίθετα, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει άπνοια και αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία αυτή γίνεται ενοχλητική και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία. 

Για τις θετικές αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις που έχει το καλοκαίρι και ο ήλιος στην υγεία μιλούν οι επιστήμονες στην εκπομπή «’Ολα για την Υγεία mou», με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που μεταδίδεται από το MEGA. Προσκεκλημένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι ο ηθοποιός Κρατερός  Κατσούλης, ο οποίος μιλάει για τα «συν»  και τα «πλην» που έχει στο σώμα αλλά και στον ψυχισμό του το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πώς ο ήλιος έχει ευεργετικές επιδράσεις στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές, γιατί μειώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και η όρεξή μας για φαγητό και πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα, ελαττώνονται οι μυοσκελετικοί πόνοι και καταγράφονται λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Παράλληλα, μιλούν για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το καλοκαίρι, όπως την αφυδάτωση, την ηλίαση, τη θερμική εξάντληση, τη θερμοπληξία, τις δηλητηριάσεις από τροφές και φάρμακα, τα ηλιακά εγκαύματα, τις δερματίτιδες που προκαλούνται από τον ήλιο και την επαφή με φυτά και την επιδείνωση συγκεκριμένων ρευματικών, δερματολογικών  και αναπνευστικών παθήσεων.

Επίσης, δίνουν πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσουμε δροσερό το σπίτι μας και να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας με τη βοήθεια συγκεκριμένων τροφών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Μιχάλης Κεφαλογιάννης
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ: Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Δήμητρα Τζούβελη
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ειρήνη Ρουμπεΐδου, Σοφία Ζαμπάρα, Δήμητρα Πασσά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λίτσα Δελή
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Παυλόπουλος