ΚΑΘΡΕΦΤΗ , ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ…

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU 

Τίτλος: Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Περίληψη: Βιώνουμε την εποχή της εικόνας και αρκετοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ιδανική εικόνα του σώματος. Η εκπομπή «’Ολα για την Υγεία mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που μεταδίδεται από το MEGA, επιχειρεί να αναλύσει όλες τις ψυχικές κυρίως διαταραχές που κρύβονται πίσω από την υπερβολική ενασχόληση με την εικόνα μας και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Επιστήμονες μιλούν για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως την ψυχογενή ανορεξία και βουλιμία και αναφέρονται σε «νεότερες» διαταραχές όπως την διαταραχή σωματικής δυσμορφίας, δηλαδή να μεγιστοποιούμε ένα μικρό ελάττωμα που υπάρχει στο σώμα μας όπως π.χ. τα «πεταχτά» αυτιά, αλλά και μια νέα μορφή ψυχαναγκασμού που σχετίζεται με την μυϊκή ενδυνάμωση και την επιθυμία των ανθρώπων για έντονα μυώδες σώμα.

Καλεσμένος στην εκπομπή είναι ένας άνδρας που από την εφηβεία βίωσε την ψυχογενή ανορεξία, την ξεπέρασε, μπήκε στην Ιατρική Σχολή και αφού «νίκησε» την κατάθλιψη, πέρασε στο άλλο άκρο και έγινε πρωταθλητής σωματικής διάπλασης (body building). Ο ίδιος περιγράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια πώς τα πρότυπα για το ιδανικό σώμα οδηγούν σήμερα πολλούς νέους και νέες να πετύχουν το στόχο τους με κάθε μέσο, ακόμη και με απαγορευμένες, ενδεχομένως επικίνδυνες ουσίες για την υγεία τους.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης συναντά τη Ζωή Λάσκαρη και τη ρωτά αν έχει συμφιλιωθεί με τη σημερινή εικόνα της, αν έχει παρέμβει για να διατηρήσει στο πέρασμα του χρόνου κάποια από τα χαρακτηριστικά της αλλά και τί πιστεύει σήμερα για το ιδανικό και τη "μάχη" των ανθρώπων να επιτύχουν μια πρόσκαιρη εικόνα ώστε να είναι αρεστοί χωρίς απαραίτητα αυτό να συμβαδίζει με τον εσωτερικό τους κόσμο.

Στο στούντιο μαζί με πλαστικό χειρουργό, είναι καλεσμένη μια γυναίκα που εξηγεί γιατί προχώρησε σε ρινοπλαστική και αυξητική στήθους ενώ οι επιστήμονες εξηγούν σε ποιές περιπτώσεις θα πρέπει να «μπαίνει φρένο» στη μανία ανδρών και γυναικών που θεωρούν ότι οι μικρές παρεμβάσεις αλλά και η πλαστική χειρουργική μπορούν να τους χαρίσουν την εικόνα που αυτοί έχουν φανταστεί. 

Επίσης, στην εκπομπή παρουσιάζεται η συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που δεν θέλησε ο ίδιος αλλά η μοίρα να του στερήσει τα δύο του πόδια σε κάποιο ατύχημα και τον ανάγκασε να συμφιλιωθεί με την νέα του εικόνα. Ακόμα, προβάλλεται ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που δίνει λύση σε όσους χάνουν τα μαλλιά τους εξαιτίας του καρκίνου με στόχο η εικόνα τους να μην σοκάρει τους οικείους τους και αναλύει τί κρύβεται πίσω από την ανάγκη αρκετών ανθρώπων να "ζωγραφίσουν" το σώμα τους με τατουάζ.