ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU 

Τίτλος: ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Περίληψη: Τις αιτίες της οσφυαλγίας αλλά και της ισχιαλγίας – όταν δηλαδή ο πόνος επεκτείνεται από τη μέση στο πόδι- αναζητά η εκπομπή «’Ολα για την Υγεία mou», με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, στο MEGA και παρουσιάζει απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στη μέση.

Ο μυοσκελετικός πόνος στην πλάτη και κυρίως στη μέση είναι γνώριμος στους περισσότερους από εμάς. Από το απλό λουμπάγκο έως και τις πιο σοβαρές μορφές του, εκτιμάται ότι ο πόνος στη μέση θα μας καθηλώσει έστω και για μια φορά στη ζωή μας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μια λάθος κίνηση αρκεί για να φέρει στην επιφάνεια τον πόνο στη μέση, αλλά επισημαίνουν ότι οι βλάβες στο δίσκο που βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους έχουν συμβεί τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Στο στούντιο, οι επιστήμονες δείχνουν πώς γίνεται η κλινική εξέταση όταν κάποιος υποφέρει στη μέση και το πόδι και προτείνουν απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για τον οξύ και τον χρόνιο πόνο στη μέση.

Ουσιαστικά, απαντούν σε ερωτήματα όπως "κρύο ή ζεστό;", "παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη"; "ακινησία ή γυμναστική;", "ζώνη ή φυσικοθεραπεία;", "οστεοπαθητικός ή χειρουργός;". Η έρευνα της εκπομπής αποκαλύπτει ότι είναι ξεπερασμένη η αντίληψη της ακινησίας στον οξύ πόνο της μέσης και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για να ενδυναμώσουμε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες που κρατούν τη σπονδυλική στήλη υγιή. Παρουσιάζονται όλες οι νέες -λιγότερο ή περισσότερο- επεμβατικές τεχνικές για την ισχιαλγία και την οσφυαλγία και οι ειδικοί εξηγούν τί θα πρέπει να προσέξει κάποιος πριν πάρει την απόφαση να μπει στο χειρουργείο για την μέση.

Ο Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία Βασίλης Πολύμερος εξηγεί τί έκανε από μικρός για να προστατεύσει τη μέση του όταν άρχισε την κωπηλασία και εξηγεί πώς μέσα από την άσκηση «πέρασε» στην καθημερινότητά του η σωστή στάση του σώματος που τον βοηθά να προφυλάσσει τη μέση του από τραυματισμούς.