ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU 

Τίτλος: ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ… ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Περίληψη: Μύθους και αλήθειες γύρω από το μεγάλο θέμα της χοληστερίνης, τρόπους για να ρίξουμε την «κακή» και να ανεβάσουμε την «καλή», αλλά και την αλληλεπίδραση των τριγλυκεριδίων με τις τιμές της χοληστερίνης, εξετάζει η εκπομπή «’Ολα για την Υγεία mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που θα μεταδοθεί από το MEGA.

Η χοληστερίνη είναι ένας από τους «αόρατους» εχθρούς της υγείας μας, παρότι αποτελεί δομικό στοιχείο του οργανισμού μας. Χωρίς τη χοληστερίνη δεν μπορούμε να ζήσουμε, αλλά κινδυνεύουμε αν οι τιμές της είναι ανεξέλεγκτες στο αίμα μας. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί ‘Ελληνες έχουν «τσιμπημένη» χοληστερίνη, ενώ το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά τα παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, από τα οποία 1 στα 3 έχει παθολογικές τιμές χοληστερίνης.

Η χοληστερίνη και το «πάθος» μας για τις τροφές που την αυξάνουν, σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα, οδηγούν τους περισσότερους από εμάς σε μια κατάσταση που οι γιατροί ονομάζουν υπερχοληστεριναιμία.

Οι ειδικοί εξηγούν πώς η χοληστερίνη αυξάνεται μέσω των τροφών.  Αθωώνουν κάποια τρόφιμα που πιστεύουμε ότι έχουν πολλή χοληστερίνη και για αυτό είναι απαγορευτικά, ενώ αντίθετα αποκαλύπτουν τις κρυμμένες πηγές χοληστερίνης σε τροφές που δεν πάει το μυαλό μας.

Η έρευνα της εκπομπής αναζητά τους ιδανικούς τρόπους μαγειρέματος για να πέσουν οι τιμές της «κακής» χοληστερίνης, αλλά και τρόπους, πέραν της άσκησης, για να ανέβουν οι τιμές της «καλής». Επίσης, απαντά στο ερώτημα πότε είναι η ώρα να ξεκινήσει κάποιος φαρμακευτική αγωγή για τις αυξημένες τιμές της χοληστερίνης και λύνει όλες τις απορίες που υπάρχουν για τις τυχόν παρενέργειες των χαπιών που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης συναντά στην αίθουσα σύνταξης του MEGA τον συνάδελφό του Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο οποίος του μιλά για τις αυξημένες τιμές της χοληστερίνης του, αλλά και την προσπάθεια που έκανε να τις μειώσει χωρίς φάρμακα, αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής του και ξεκινώντας άσκηση.