ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU 

Τίτλος: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ

Περίληψη: Η εκπομπή «’Ολα για την Υγεία mou», που θα μεταδοθεί από το MEGA με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, εξετάζει το μεγάλο ζήτημα των εθισμών και αναζητά τη διαδρομή από την απόλαυση στον εθισμό. Πολλοί από εμάς έχουμε δοκιμάσει αλκοόλ, τσιγάρο, άλλες ουσίες και ηρεμιστικά. Αρκετοί μπαίνουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, έχουμε παίξει τυχερά παιχνίδια, μας αρέσει το καλό φαΐ, το σεξ αλλά και τα ψώνια. ‘Ομως, μόνο κάποιοι από εμάς εθίζονται σε ουσίες και συμπεριφορές.

Οι επιστήμονες απαντούν σε ερωτήματα όπως γιατί κάποιοι εθίζονται και κάποιοι άλλοι όχι σε ουσίες, πώς θα καταλάβουμε ότι είμαστε εθισμένοι σε μια συμπεριφορά αλλά και πόσο εύκολη είναι σήμερα η απεξάρτηση από έναν εθισμό.

Καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στο στούντιο είναι ένας άνθρωπος εξαρτημένος από ουσίες τα τελευταία 30 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ακόμη και η αθώα, όπως πιστεύουν αρκετοί, χρήση χασίς, καθώς πυροδοτεί τη σχιζοφρένεια, όταν υπάρχει προδιάθεση για τη νόσο. Επίσης, αναλύουν τους λόγους που μας οδηγούν στον αλκοολισμό, συχνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, και δίνουν χρήσιμες συμβουλές για την βιολογική και ψυχολογική απεξάρτηση από το αλκοόλ. Η εκπομπή φιλοξενεί ακόμη την μαρτυρία ενός πρώην αλκοολικού, ο οποίος κατάφερε μέσα από μια ομάδα αυτοβοήθειας, να μείνει μακριά από το αλκοόλ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μεγάλο μέρος του επεισοδίου είναι αφιερωμένο σε μια νέα και επικίνδυνη μορφή εθισμού, τον εθισμό στο διαδίκτυο. Γίνεται λόγος για τους τρόπους που θα καταλάβει κάποιος ότι έχει εθιστεί, αλλά και τις ψυχοθεραπευτικές συνήθως προσεγγίσεις που απαιτούνται για να… επιστρέψει από την εικονική στην κανονική ζωή.