ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ : Η ΝΕΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU

Τίτλος: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Η ΝΕΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Περίληψη:Η εκπομπή "’Ολα για την υγεία mou" με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που θα μεταδοθεί στο MEGA,  εξετάζει με ποιους τρόπους οι άνθρωποι μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση της νόσου του σακχαρώδους διαβήτη, στο λεγόμενο προδιαβητικό στάδιο, όπου οι τιμές του σακχάρου είναι οριακά υψηλές αλλά κάποιος δεν χαρακτηρίζεται διαβητικός. Στο κομβικό αυτό στάδιο επισημαίνεται ότι η αλλαγή του τρόπου διατροφής αλλά και η άσκηση μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση διαβήτη για περισσότερα από 10 χρόνια.
Πάνω από ένα εκατομμύριο ‘Ελληνες εκτιμάται ότι έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, από τους οποίους οι μισοί φαίνεται να αγνοούν τις υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα τους. Οι επιστήμονες εκφράζουν τον φόβο ότι τα επόμενα χρόνια ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται με τον τρόπο που ζούμε, θα λάβει διαστάσεις πραγματικής επιδημίας και θα εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους νεώτερης ηλικίας.
Οι ειδικοί εξηγούν με λεπτομέρειες τις ιδιαιτερότητες που κρύβει η διατροφή ενός διαβητικού, καταρρίπτουν μύθους για τις «απαγορευμένες» τροφές και δίνουν συμβουλές για τον διαιτολόγιο ενός διαβητικού όχι μόνο στο σπίτι του αλλά και έξω. Παράλληλα, εξηγούν ποιες μορφές άσκησης είναι περισσότερο αποτελεσματικές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τονίζουν τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει στα αγγεία η παρουσία αρρύθμιστου διαβήτη σε συνδυασμό με το κάπνισμα.
Οι επιστήμονες αναφέρονται διεξοδικά στις νεώτερες θεραπείες αλλά και αυτές που αναμένονται και διευκρινίζουν πότε τα αντιδιαβητικά δισκία είναι αρκετά για τη ρύθμιση και πότε θα πρέπει ένας ασθενής να επιλέγει τη λύση της ινσουλίνης. Τονίζουν την ανάγκη για συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή καθώς παρατηρούν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σημαντικές επιπλοκές που αφορούν τα μικρά και μεγάλα αγγεία και έχουν να κάνουν με σοβαρές παθήσεις των ματιών, της καρδιάς και των νεφρών.

Συντελεστές: Παρουσίαση: Μιχάλης Κεφαλογιάννης
Αρχισυνταξία: Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Δήμητρα Τζούβελη
Συντακτική Ομάδα: Ειρήνη Ρουμπεΐδου, Χάρης Ιωάννου, Σοφία Ζαμπάρα, Δήμητρα Πασσά
Σκηνοθεσία: Δήμος Παυλόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Λίτσα Δελή