ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΗΠΑΡ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU

Τίτλος: ΟΙ "ΠΑΓΙΔΕΣ" ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΗΠΑΡ

Περίληψη:Η εκπομπή "’Ολα για την υγεία mou" με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που θα μεταδοθεί στο MEGA, ασχολείται με τη λειτουργία του ήπατος.Οι κυριότεροι παράγοντες που επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι το αλκοόλ, μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων, οι ιοί της ηπατίτιδας, οι λιπαρές τροφές κ.ά. Οι ειδικοί αναφέρονται διεξοδικά στο λιπώδες ήπαρ, δηλαδή τη συγκέντρωση λίπους στο συκώτι, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας όπως τα κορεσμένα λίπη και η καθιστική ζωή. Το λιπώδες ήπαρ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κίρρωση αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας κυρίως τον τρόπο διατροφής μας. Στην εκπομπή παρουσιάζονται οι τροφές που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος και οι ποσότητες του αλκοόλ που θεωρούνται "ασφαλείς" για το συκώτι.
Οι επιστήμονες αναφέρονται στις κατηγορίες των φαρμάκων οι οποίες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι ηπατοτοξικές, στους τρόπους μετάδοσης των ιών της ηπατίτιδας Β και C αλλά και στις νεώτερες θεραπείες για τον πρωτοπαθή και δευτεροπαθή καρκίνο του ήπατος. Στην εκπομπή παρουσιάζονται συνεντεύξεις ξένων επιστημόνων από το διεθνές συνέδριο Μελέτης του ‘Ηπατος που έγινε στην Ταϊπέι, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε ότι η ηπατίτιδα C θα είναι ιάσιμη για περισσότερο από 90% των ασθενών έως το 2015.
Στο στούντιο είναι προσκεκλημένος ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, Εμμανουήλ Κουτσουρέλης, ο οποίος μιλά στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ηπατίτιδα C και την λάθος προσέγγιση από την ομοιοπαθητική με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε τις θεραπείες για τον ιό της ηπατίτιδας C, να είναι αργά καθώς είχε ήδη εμφανίσει κίρρωση και οδηγήθηκε σε μεταμόσχευση.
Τέλος, ο γνωστός συγγραφέας, Αλέξης Σταμάτης, εξηγεί πώς η υπερβολική χρήση αλκοόλ για χρόνια του προκάλεσε λιπώδη διήθηση και τον οδήγησε ένα βήμα πριν την κίρρωση ήπατος.

Συντελεστές:Παρουσίαση: Μιχάλης Κεφαλογιάννης
Αρχισυνταξία: Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Δήμητρα Τζούβελη
Συντακτική Ομάδα: Ειρήνη Ρουμπεΐδου, Χάρης Ιωάννου, Σοφία Ζαμπάρα, Δήμητρα Πασσά
Σκηνοθεσία: Δήμος Παυλόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Λίτσα Δελή