ΔΥΝΑΤΟΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ MOU

Τίτλος: Δυνατοί ως το κόκαλο!

Περιγραφή:
Η εκπομπή "’Ολα για την υγεία mou" με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που θα μεταδοθεί στο MEGA εξετάζει τις μικρές αλλά και τις μεγάλες βλάβες των οστών που συνήθως έχουν…προϊστορία καθώς σχετίζονται κυρίως με τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής μας.
Το οστά μάς στηρίζουν για μια ζωή. ‘Ομως για να συνεχίσουν να το κάνουν αποτελεσματικά έως τα βαθιά γεράματα πρέπει να τα… στηρίξουμε κι εμείς με τον τρόπο ζωής μας από την βρεφική ακόμη ηλικία, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Μέχρι τα 18 μας χρόνια "χτίζουμε" τον σκελετό μας ενώ εκτιμάται, σύμφωνα με τελευταίες  μελέτες, ότι στην ηλικία των 25 ετών έχουμε την καλύτερη οστική πυκνότητα στη ζωή μας.
Ειδικοί μιλούν για τα πιο συχνά λάθη που κάνουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας, για την κύφωση, τη λόρδωση και τη σκολίωση. Εξηγούν γιατί οι διαταραχές αυτές της σπονδυλικής στήλης πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και εφιστούν την προσοχή στους τραυματισμούς που συμβαίνουν στο γυμναστήριο μέχρι τα μέσα της ζωής μας που μπορούν να επηρεάσουν αργότερα την υγεία των οστών και των αρθρώσεών μας. Ακόμη, επιστήμονες τονίζουν ότι η άσκηση και η διατροφή που είναι πλούσια σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνη D αποτελούν την ουσιαστική ασπίδα για ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα, ιδίως μετά την ηλικία των 40 ετών. Μιλούν αναλυτικά για την οστεοπόρωση, την ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και την οστεοαρθρίτιδα και αναφέρονται στις νεώτερες λύσεις που βοηθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους με προβλήματα στα οστά να ζήσουν καλύτερα.
Στο στούντιο ειδικός διατροφολόγος εξηγεί ποιές είναι οι απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου που χρειαζόμαστε ημερησίως αλλά και  που μπορούμε να τις βρούμε και μας πληροφορεί για τη χρήση του αλατιού, του ανθρακικού αλλά και της καφεΐνης, ουσίες "εχθρικές" για τα οστά.
Τέλος, η διεθνούς φήμης φωτογράφος Calliope μιλά για την αγωνία της αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις που αφορούν τα οστά της, ιδίως μετά τη γέννηση των δίδυμων παιδιών της πριν από τρία χρόνια.

Συντελεστές:
Παρουσίαση: Μιχάλης Κεφαλογιάννης
Αρχισυνταξία: Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Δήμητρα Τζούβελη
Συντακτική Ομάδα: Ειρήνη Ρουμπεΐδου, Χάρης Ιωάννου, Σοφία Ζαμπάρα, Δήμητρα Πασσά
Σκηνοθεσία: Δήμος Παυλόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Λίτσα Δελή