Οικονομία

Βαγγέλης Μαρινάκης στο Economist: Σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια και την σταθερότητα η ναυτιλία

05.07.2022 | 20:28 Eνσωμάτωση

Η ενεργειακή κρίση και οι προσπάθειες για την υπέρβασή της βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου του «Economist».

Μέσα από το ετήσιο σύνεδριο του Economist στο Λαγονήσι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα υποστήριξης προς τον ουκρανικό λαό.

«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας που συμμετείχε διαδικτυακά στο συνέδριο προειδοποίησε για ένα πιθανό νέο χτύπημα της Ρωσίας αυτή τη φόρα σε κάποια άλλη γειτονική χώρα

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ρωσική εισβολή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μάικ Πομπέο από το ίδιο συνέδριο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί εκ νέου πολιτικά, στις επόμενες αμερικανικές εκλογές ενώ ανέφερε πως η δημιουργία του East Μed έχει περισσότερο νόημα από ποτέ.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ τόνισε πως η ναυτιλία εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια:

«Ο ρόλος των εφοπλιστών και κυρίως των Ελλήνων είναι σημαντικός καθώς ελέγχουν περισσότερο από το 32% του παγκόσμιου στόλου Tanker και το 22% μεταφοράς Lng, και εάν αναλύσουμε τη θέσεις στη Δύση μπορεί να είναι και πάνω από το 50% των διαθέσιμων φορτηγών-πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο σε αυτή τη πλευρά του κόσμου. Aυτό που μπορώ να πω είναι πως παρέχουμε ασφάλεια,σταθερότητα γιατι μεταφερουμε ενέργεια μέσω των πλοίων δεν έχει το πολιτικό ρίσκο που μπορεί να έχει ένας αγωγός σε περίπτωση πολέμου», δήλωσε ο κος Μαρινάκης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ειπλέον τόνισε ως επικοδομοιτηκη την αύξηση των εμπορικών σχέσεων με τη Κίνα.

«Εμπορευόμαστε με τη Κίνα. Ναυπηγούμε τα πλοια μας στη Κίνα. Βλέπουμε πολύ εποικοδομητικό όλο αυτό το εμπόριο που αυξάνεται. Η Κίνα και όλη αυτή η περιοχή δεν εισάγει μόνο αλλά εξάγει, και εξάγει και ακόμα περισσότερο. Βλέπεις πως αλλαζουν τα εμπορικά μοτίβα που έχουν βοηθήσει όχι μόνο τη ναυτιλία, επειδή βλεπουμε αυξημένα φορτία, αλλά επίσης σε όλο τον κόσμο μπορουν να εισάγουν προιοντα σε χαμηλότερες τιμές και έτσι οι καταναλωτες μπορούν να έχουν προιόντα που πριν 15-20 χρονια δεν μπορούσαν να τα έχουν γιατί ήταν ακριβά», δήλωσε.

Το συνέδριο συνεχίζεται τόσο αύριο όσο και την Πέμπτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2022