Ελλάδα

Φωτιά στην Άμφισσα: Νύχτα αγωνίας και τρόμου – Μάχη για να σωθούν περιουσίες

05.07.2022 | 20:55 Eνσωμάτωση

Νύχτα τρόμου ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους της Ιτέας, που έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τα σπίτια τους. Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τη φωτιά και τους ισχυρούς ανέμους, που προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη και έδωσαν μάχη με τις φλόγες που έφτασαν μία ανάσα από τα σπίτια τους.

Με τις μάνικες στα χέρια πηγαίνουν προς το μέτωπο.

Στην περιοχή ενεργοποιήθηκε προληπτικά ο αριθμός 112 προτρέποντας τον κόσμο να εκκενωθεί και το βόρειο τμήμα της Ιτέας.

Δίνοντας τιτάνιο αγώνα οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στην μάχη ρίχτηκαν άμεσα περισσότεροι από 160 πυροσβέστες με 50 οχήματα, ομάδες πεζοπόρων, οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεκάδες εθελοντές και κάτοικοι.

Τα χωριά Σερνικάκι, Χρισσό, Τριταία, Αγία Ευθυμία και Ελαιώνας γλίτωσαν σαν από θαύμα. Το μέτωπο μαινόταν ανεξέλεγκτο και εξελίχθηκε σε δύο μέτωπα, το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς.

Κάηκαν 12.000 στρέμματα γης: 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης.

Συναγερμός για αναζωπύρωση

24 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στη Φωκίδα αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε δύσβατα σημεία κοντά στη μονή στου Προφήτη Ηλία, εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Θλίψη προκαλεί η καταστροφή μέρους του αρχαιότερου Ελαιώνα της Ελλάδας στην Άμφισσα, ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηριστεί και ως μνημείο από την UNESCO.

Φιλοζωικές οργανώσεις βοήθησαν να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά και τα μετέφεραν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2022