Κόσμος

Συγκίνηση στα εγκαίνια του συμβόλου της Ορθοδοξίας στο «σημείο μηδέν»

05.07.2022 | 20:40 Eνσωμάτωση

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν στη Νέα Υόρκη, εκεί που το 2001 σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μιλώντας στο MEGA χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική και έστειλε μήνυμα ελπίδας και παγκόσμιας συμφιλίωσης.

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο 0 του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, 21 χρόνια μετά την καταστροφή του από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είπε πως ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί απτή απόδειξη πως ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα όταν έχει πίστη και λειτουργεί συλλογικά. Μέσω του Μέγκα έστειλε μήνυμα ειρήνης.

«Εμείς ως Έλληνες ως Ορθόδοξοι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να να δώσουμε την μαρτυρία την αντίθετη, ότι δηλαδή μπορεί η θρησκεία, μπορεί η κουλτούρα και ο πολιτισμός που κουβαλάει κάποιος να μην είναι φορείς βίας, πολέμου, αθλιότητας αλλά να είναι παράγοντας ειρήνης, αγάπης, συναδέλφωσης των λαών και ειρηνικής συνύπαρξης», ήταν το μήνυμα του Ελπιδοφόρου.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη που έχασε τον αδελφό της στους δίδυμους πύργους δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση αλλά και την χαρά της.

«Σήμερα είναι μία πολύ γλυκόπικρη ημέρα. Χαίρομαι πάρα πολύ που μετά από τόσα χρόνια επιτέλους έχουμε την ευλογία να είμαστε εδώ στον Άγιο Νικόλαο, να ανοίξουμε τις πόρτες να τιμήσουμε τον χώρο», δήλωσε η Ανθούλα Κατσιματίδη, μέλος του Δ/Σ Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος θα λειτουργεί ως εθνικό ιερό για όλες τις θρησκείες του κόσμου και είναι αφιερωμένος στην μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Αυτός ο ναός θα είναι ένα μέρος όποιον έρχεται στον ιερό τόπο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, για να φανταστεί και να οραματιστεί έναν κόσμο στον οποίο το έλεος είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ο Ελπιδοφόρος.

Σημαντικές προσωπικότητες της ομογένειας έδωσαν το παρόν στα εγκαίνια, σε μία ημέρα με έντονο συμβολισμό καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2022