Πολιτική

Κορωνοϊός – «Ίσως» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού λέει η κυβέρνηση

02.12.2021 | 20:09 Eνσωμάτωση

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επέκτασης την υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ακόμη και καθολικά σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό, τονίζοντας ότι η συζήτηση έχει ανοίξει ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλει πρόστιμο στους ανεμβολίαστους 60αρηδες.

«Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν».

Υπό τον φόβο του προστίμου των 100 ευρώ, μόνο σήμερα οι 60 και άνω που έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έφτασαν τους 11.500.

Ο ρυθμός είναι ενθαρρυντικός καθώς το τελευταίο 48ωρο ανήλθαν σε 34.000, με τους ανεμβολίαστους 60ρηδες συνολικά να αγγίζουν το μισό εκατομμύριο άτομα.

Εμβολιαστική ώθηση για τα Χριστούγεννα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την πρόθεσή του να δοθεί μια γενναία εμβολιαστική ώθηση ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και για τον λόγο αυτόν θα ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμών να εγκρίνει τη δυνατότητα χορήγησης της ενισχυτικής 3ης δόσης στους τέσσερις αντί για έξι μήνες που ισχύει τώρα.

Από την Κοζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε οξύτατη κριτική στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον αρνητή της εντατικής με αφορμή την τοποθέτησή του ότι δεν έχει ενδείξεις για αύξηση των θανάτων εξαιτίας των διασωληνώσεων εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παρουσιάζεται ως αρνητής της πραγματικότητας αλλά και αρνητής από χθες της ανάγκης ύπαρξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους επιστήμονες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μετά την υπέρβαση της πανδημίας θα φανεί ανάγλυφα σε όλους ακόμη και στους πιο δύσπιστους, πόσο συνετές και απαραίτητες ήταν και είναι η παρεμβάσεις μας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Δεν βλέπει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας στο πρόστιμο των 100 € για τους ανεμβολίαστους 60ρηδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρόστιμο θα έπρεπε να είναι κλιμακωτό από τα 1.000 € εισόδημα και πάνω.

«Η κύρωση νομίζω ότι είναι η ελάχιστη αναγκαία και δικαιολογημένη πίεση ώστε η υποχρεωτικότητα να λειτουργήσει. Πληρώνεις και δεν το κάνεις σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και άλλους περιορισμούς».

Ήδη πάντως στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για καθολική επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/12/2021