Κόσμος

Κορωνοϊός – Νέα μέτρα παγκοσμίως φέρνει η «Όμικρον»

02.12.2021 | 20:30 Eνσωμάτωση

Ως μια πράξη εθνικής αλληλεγγύης περιέγραψε η Άγκελα Μέρκελ το πλέγμα μέτρων που θέτει σε εφαρμογή η Γερμανία από τον Φεβρουάριο.

Με έναν συνδυασμό υποχρεωτικότητας και απαγορεύσεων θα αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού η Γερμανία.

«Συζητήσαμε σήμερα για μια πράξη εθνικής αλληλεγγύης προκειμένου να μειώσουμε τους ρυθμούς των λοιμώξεων και να ελαφρύνουμε το βάρος στο σύστημα υγείας», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ, ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς που θα την διαδεχθεί σε λίγες ημέρες, καθώς και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων, συμφώνησαν για μια σειρά από μέτρα:

– Υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο με νόμο που θα εγκριθεί από τη Βουλή.

– Lockdown στους ανεμβολίαστους που θα μπορούν να μπουν μόνο σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία.

– Υποχρεωτικές μάσκες στα σχολεία.

Προβλέπεται επίσης ανώτατο όριο θεατών στα γήπεδα και κλείσιμο των κλαμπ στις περιοχές που θα αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Σε τεστ θα υποβάλλονται και εμβολιασμένοι.

Νορβηγία

Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη εστία της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε στη Νορβηγία, με 50 – 60 κρούσματα σε δείπνο στο Όσλο.

Δεκατρείς είναι οι ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει εντοπιστεί η «Όμικρον», σήμερα αναφέρθηκαν δύο κρούσματα στη Γαλλία, το ένα στο Παρίσι και το άλλο στα ανατολικά της χώρας.

ΗΠΑ

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Καλιφόρνια και τη Μινεσότα.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι κάλεσε τα 60 εκατομμύρια των ανεμβολίαστων Αμερικανών να μην καθυστερούν άλλο.

«Ίσως να μην χρειαστεί ενισχυτική δόση ειδικά για αυτήν τη μετάλλαξη. Προετοιμαζόμαστε για αυτό το ενδεχόμενο, όπως και οι εταιρείες».

Τα πρώτα δυο κρούσματα της «Όμικρον» εντοπίσθηκαν σήμερα και στην Ινδία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/12/2021