Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την παρενόχληση ερευνητικού πλοίου στην Κρήτη

18.09.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Απροσχημάτιστα συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με στόχο τη συντήρηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Στην σκιά της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αθήνα η Τουρκία παρενόχλησε το ερευνητικό σκάφος NAUTICAL GEO που διενεργεί μετρήσεις για τον East Med επισύροντας την άμεση απάντηση της Αθήνας.

«Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης NAVTEX», ήταν η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το διάβημα.

Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικό ερευνητικό στο Καστελόριζο

Στο Καστελόριζο, το τουρκικό ερευνητικό Yunus ξεκίνησε τον πλου του στην περιοχή γύρω από το ακριτικό ελληνικό που έχει δεσμευτεί με παράνομη NAVTEX μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Reuters, αναφέρθηκε στις διερευνητικές.

«Ας προσπαθήσουμε να πιάσουμε το νήμα από εκεί το αφήσαμε στις διερευνητικές επαφές. Και αν δεν μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο πλαίσιο με το οποίο θα φέρουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η Ελλάδα «παραμένει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος» που στηρίζει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της, επενδύοντας στον τομέα της Άμυνας και υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ «σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Επίσης σφυρηλατούμε συνεργασίες που ωφελούν τα συμφέροντα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Εκπροσωπούν νέες ευκαιρίες για συνεργασία που ενώνουν τα σημεία και ανοίγουν τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή».

Τον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη από το Αφγανιστάν επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε τον κίνδυνο για αύξηση μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Το ΝΑΤΟ δεν θέλησε να πάρει θέση στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

«Το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με αυτή την ιστορία γιατί πρόκειται για μία ιστορία ανάμεσα σε δύο χώρες», απάντησε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/09/2021