Κόσμος

Αφγανιστάν – Καθυστερημένο mea culpa από τον αμερικανικό στρατό για τα 10 θύματα αμάχους στην Καμπούλ

18.09.2021 | 20:36 Eνσωμάτωση

Μετά από 18 ημέρες παραδέχθηκε ο αμερικανικός στρατός ότι έπληξε κατά λάθος αμάχους- μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά- στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των Αμερικανών από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Ο αμερικανός στρατηγός μιλώντας μπροστά στην κάμερα ζήτησε συγνώμη και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη.Oι συγγενείς των θυμάτων ζητούν αποζημίωση και να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλη χώρα.

Αυτά είναι τα απομεινάρια του αμερικανικού πλήγματος με drone στα τέλη Αυγούστου σε γειτονιά της Καμπούλ.

Ανάμεσα στα 10 θύματα υπήρχαν 7 παιδιά το μικρότερο από τα οποία ήταν μόλις δύο ετών.

Τα παιδιά έπαιζαν μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο του πατέρα τους.
18 ημέρες μετά ο στρατηγός Μακένζι παραδέχθηκε δημόσια άλλο ένα λάθος των αμερικανών που είχε ανθρώπινες απώλειες

«Αυτή η επίθεση αποφασίστηκε με την πεποίθηση ότι θα απέτρεπε επικείμενη απειλή εναντίον των δυνάμεων μας και αυτών που εγκατέλειπαν το αεροδρόμιο.Αλλά ήταν λάθος και ζητάω ειλικρινά συγνώμη.Ως διοικητής του τάγματος είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος για το πλήγμα και τις τραγικές συνέπειες», δήλωσε ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι.

Τα θύματα προέρχονταν από δύο συγγενικές οικογένειες που έχασαν όλα τους τα παιδιά.

Ο πατέρας μίας από τις δύο οικογένειες ζητά να αποζημιωθεί και να μεταφερθεί με ασφάλεια με την υπόλοιπη οικογένεια του σε μία ασφαλή χώρα.

«Το μήνυμα μου στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο είναι ότι οι ΗΠΑ έκαναν ένα μεγάλο λάθος εδώ και χάσαμε 10 μέλη της οικογένειας μας», δήλωσε.

Το πρόσφατο mea culpa των Αμερικανών στο Αφγανιστάν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον Τζο Μπάϊντεν που συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόφαση του να απομακρύνει τους στρατιώτες του χωρίς να έχει εξασφαλίσει την τήρηση των προϋποθέσεων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/09/2021