Πολιτική

Σε ρόλο προστάτη των Παλαιστινίων ο Ερντογάν

17.05.2021 | 20:49

Ρόλο προστάτη των Παλαιστινίων εξακολουθεί να διεκδικεί ο Ερντογάν, με τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» να προτείνει συμφωνία για ΑΟΖ με την Χαμάς, αντίστοιχη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με ένα σμπάρο πολλά τριγώνια ονειρεύεται ο «Σουλτάνος» καθώς προσπαθεί να επωφεληθεί από την κατάσταση σε Γάζα και Ισραήλ.

«Είναι απαραίτητο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλίσει ειρήνη και ηρεμία στην Ιερουσαλήμ, στον άξονα των αποφάσεων που έλαβε η Γενική Συνέλευση» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την μία προσπαθεί να εμφανιστεί ως «πατερούλης» των μουσουλμάνων και ταυτόχρονα βάζει τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» να προτείνει μέσω της φιλοκυβερνητικής «Yeni Safak» μια συμφωνία για ΑΟΖ με την Χαμάς στη Γάζα, αντίστοιχο με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας ξεκινά διπλωματικό μαραθώνιο. θα είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα δει σε Ισραήλ και Παλαιστίνη την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, τον Ισραηλινό ομόλογό του Gabi Ashkenazi και τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Riad Al-Maliki.

Ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο Josep Borrell με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί και στην Ιορδανία όπου θα δει τον ομόλογό του Ayman Safadi, ενώ την Πέμπτη τα βρεθεί στο Κάιρο όπου θα δει τον Sameh Shoukry.

Την ώρα που η Αθήνα ξεκινά έναν ειρηνευτικό μαραθώνιο η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά με τον Ερντογάν να ετοιμάζει ταξίδι στα κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου ώστε να λάβει μέρος στη φιέστα που ετοιμάζουν οι εισβολείς.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17/05/2021

Πολιτική