Πολιτική

Τις θέσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

17.05.2021 | 21:12

Τις προτάσεις του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος για μια ακόμη φορά όπως κάνει τον τελευταίο καιρό τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπαιντεν.

«Σχέδιο Ελλάδα+» ονόμασε ο Αλέξης Τσίπρας την εναλλακτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και παρουσίασε τους βασικούς του άξονες αντιπαραθέτοντάς το με το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Οι πόροι που διατίθενται στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να κάνουμε ένα πραγματικό restart. Όχι να γυρίσουμε στα ίδια. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα πάνε τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και οι άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 40 δισ ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα πάνε αυτά τα λεφτά; Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη κοινωνική συνοχή και μια διατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων, ημετέρων και ισχυρών;» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο «βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας». Από εκεί όπου όπως επεσήμανε «αποσύρθηκαν, χρόνια τώρα, οι παλιές και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζει: Την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας. Τις ιδιωτικοποιήσεις, τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα με μεταφορά φορολογικών βαρών στη κατανάλωση και στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του με πέντε άξονες το οποίο συνίσταται στην Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση, στον μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση της εργασίας και την ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων, στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στην Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα και στην ισόρροπη Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17/05/2021

Πολιτική