Κόσμος

Βουτιές και συνωστισμός στις ευρωπαϊκές παραλίες μετά την άρση των μέτρων

17.05.2021 | 20:25 Eνσωμάτωση

Με τη νέα τουριστική σεζόν προ των πυλών, μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε άρση των περιορισμών. Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία επιστρέφουν σε ρυθμούς προ κορωνοϊού, αν και η πανδημία παραμονεύει πάντα στη γωνία.

Οι Ισπανοί πλημμύρισαν τις παραλίες. Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γιορτάστηκε με βουτιές στα νερά της Μεσογείου, παρά την ανησυχία της κεντρικής κυβέρνησης ότι η χαλάρωση ίσως φέρει αύξηση των κρουσμάτων, που καθημερινά ξεπερνούν τις 6.000.

Στη Βαρκελώνη εκατοντάδες νέοι πέρασαν το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση των μέτρων σαν μια μεγάλη παρέα, χωρίς μάσκες και αποστάσεις. Η αστυνομία διέλυσε συγκεντρώσεις χιλιάδων ατόμων στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Ιταλία

Με φαγητό, βόλτες και άθληση στην παραλία υποδέχθηκαν οι Ιταλοί τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και στα κανάλια της Βενετίας εμφανίστηκαν οι πρώτοι τουρίστες από Ευρώπη και Ισραήλ, μετά την απόφαση των ιταλικών αρχών να μην τους υποβάλλουν σε καραντίνα εφόσον παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Καθώς τα κρούσματα καθημερινά ξεπερνούν τις 5,5 χιλιάδες, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεγάλη Βρετανία

Παμπ, εστιατόρια και μπαρ πλέον μπορούν να σερβίρουν πελάτες στους εσωτερικούς χώρους τους στο μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Βρετανίας.

«Από σήμερα το φαγητό που συνοδεύεται με τουρτούρισμα από το κρύο δεν είναι η μόνη εναλλακτική του φαγητού στο σπίτι σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία. Αλλά οι υπουργοί προειδοποιούν τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί» ανέφερε το BBC.

Aνησυχία προκαλεί η ινδική μετάλλαξη, που ανέβασε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων από 520 την περασμένη εβδομάδα σε σχεδόν 2.000 χθες.

Ειδικοί λένε ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται πολύ εύκολα ενώ ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι του.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/05/2021