Υγεία

Η υπερεργασία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

17.05.2021 | 20:40

Αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό ή ισχαιμικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα και ειδικά μετά την ηλικία των 55 ετών.

Εξαιρετικά ανθυγιεινή είναι η εργασία για περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία είτε από εγκεφαλικό είτε από καρδιά λόγω της υπερεργασίας. 745.000 θάνατοι αποδίδονται ή προκλήθηκαν από έκθεση σε πολλές ώρες εργασίας το 2016.

Οι ερευνητές τονίζουν πως όσοι συστηματικά υπόκεινται σε μεγάλα ωράρια ειδικά από την ηλικία των 45 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελλοντικά, για εγκεφαλικό ή ισχαιμικό επεισόδιο.

Τα στοιχεία της έρευνας, της πρώτης τέτοιου είδους στα χρονικά, δείχνουν ακόμη πως οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό και 17% περισσότερες πιθανότητες για ισχαιμικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους εργάζονται οκτάωρο.

Το 72% των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από τις πολλές ώρες εργασίας ήταν άνδρες, ηλικίας από 60 μέχρι και 79 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η πανδημία σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της ανεργίας θα δημιουργήσουν ακόμη πιεστικότερες συνθήκες για τους εργαζομένους.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17/05/2021

Υγεία