Ελλάδα

Lockdown: Σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα – Τι ανοίγει & πότε, το παρασκήνιο των αποφάσεων

16.03.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Βαλβίδες αποσυμπίεσης για τους πολίτες αλλά και την οικονομία ενεργοποιεί η κυβέρνηση ανακοινώνοντας αύριο αλλαγή πλεύσης με εγκατάλειψη του lockdown και με ενεργοποίηση νέου οδικού χάρτη.

Μια νέα καθημερινότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, εγκαινιάζοντας στην ουσία την εποχή μετά την καραντίνα, με στόχο το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων που θα δώσουν ανάσα τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στους πολίτες.

Πρεμιέρα με κομμωτήρια

Ο νέος οδικός χάρτης της κυβέρνησης παρουσιάζεται την Τέταρτη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι και θα εξετάσουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα που θα έχει η επανεκκίνηση κάποιων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται με ραντεβού και εντός του δημίου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο διαβίωσης.

Ψώνια με SMS & περιορισμούς μετακίνησης

Μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα λειτουργούν με click away ή click in shop.

Θα υπάρχει περιορισμός για μετακίνηση εντός του δήμου κατοικίας ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.

Η μετάβαση θα γίνεται με SMS που θα έχει ισχύ δύο ωρών στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032.

Εκπαίδευση & εστίαση τον Απρίλιο

Το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλιου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά και το άνοιγμα της εκπαίδευσης, στην αρχή με τα λύκεια και τα γυμνάσια, ενώ θα ακολουθήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Στο τραπεί υπάρχει και η πρόταση παράτασης της σχολικής χρονιάς για 2 εβδομάδες.

Στις 15 Απριλίου, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Λάλαγες αναμένεται να έχουμε και στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

Έτσι, οι μετακινήσεις θα απαγορεύονται πλέον από τις 21.00 το βράδυ έως τις 07.00 το πρωί, ένας περιορισμός ωστόσο που θα διατηρηθεί και τις καθημερινές.

Αλλαγές αναμένονται και για τον κωδικό «6» για την άσκηση, που πλέον οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και το αυτοκίνητό τους ή μέσα μεταφοράς προκειμένου να αθληθούν σε διαφορετικό δήμο.

Τα μέτρα αυτοπροστασίας θα συνεχίσουν να είναι αυστηρά ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη σωστή τήρησή τους.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Τρία πράγματα οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης για το lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχωρά ταχέως, η κόπωση του κόσμου που είναι πλέον διάχυτη αλλά και η κατάρρευση της οικονομίας, οδήγησαν την κυβέρνηση στις άνωθεν αποφάσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/03/2021