Πολιτική

Οι τρεις οπτικές του ανασχηματισμού: Το σήμερα, το αύριο και οι εκλογές

04.01.2021 | 20:14 Eνσωμάτωση

Τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Γιώργος Μαντέλας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και σηματοδοτεί επανεκκίνηση, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Δύο είναι οι κύριες αλλαγές. Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών με το να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο Τάκης Θεοδωρικάκος και στο υπουργείο Εργασίας με το να τεθεί επίσης εκτός κυβέρνησης ο Γιάννης Βρούτσης.

Ερωτηθείς για το αν έκανε πράγματι ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι δεν είδαμε να αλλάζουν οι Υπουργοί στα βασικά Υπουργεία ( Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας) ο κ. Μαντέλας σημείωσε: «Έκανε ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης, απλά πρέπει να το δει κάποιος με μια δεύτερη ματιά για να τον αναλύσει».

«Μια δεύτερη ανάγνωση των προτεραιοτήτων και των προσώπων που θα κληθούν να τις υπηρετήσουν δείχνουν ότι έχει γίνει ανασχηματισμός», σημείωσε ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

«Είναι ένας ανασχηματισμός τριών επιπέδων. Το πρώτο επίπεδο είναι το ‘τώρα’ και σχετίζεται με τα ανοιχτά μέτωπα, όπως η πανδημία. Στ Υπ. Υγείας υπάρχει αναβάθμιση του υφυπουργού, σε αναπληρωτή υπουργού, άρα θα λογοδοτεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παιδεία. Ξαφνικά εμφανίζεται ο κ. Συρίγος που αναλαμβάνει να υλοποιήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία. Υπάρχουν υπουργεία στα οποία γίνονται αλλαγές για τους επόμενους 2-3 μήνες.

Υπάρχει το δεύτερο επίπεδο που είναι η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Η ‘καυτή πατάτα’ που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά το τέλος της πανδημίας είναι η απασχόληση. Εκεί υπάρχει ανεργία, ανάγκη για στήριξη των ανθρώπων της εργασίας και εκκρεμείς συντάξεις. Εκεί έπρεπε να γίνει κάποια αναβάθμιση.»

Αναφορικά στις πρόωρες εκλογές ο κ Μαντέλας στάθηκε στη σύνθεση του Υπ. Εσωτερικών. «Φωνάζει. Όταν κατεβαίνει εκεί ο κ. Πέτσας και ο κ. Βορίδης, ενώ υπάρχει και η αλλαγή του κ. Λιβάνιου, ο οποίος γνωρίζει τα εκλογικά συστήμα καλύτερα από τον καθένα στην κυβέρνηση το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σημαίνει ότι γίνεται πιο στενή η σχέση του Υπ. Εσωτερικών και στο Μαξίμου και ενδεχομένως σε ένα βάθος χρόνου ίσως δούμε τον Μητσοτάκη να εφαρμόζει το 2+4. Δηλαδή δύο χρόνια η πρώτη διακυβέρνηση και ευελπιστεί σε τέσσερα χρόνια στην επόμενη».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2021