Κόσμος

ΗΠΑ: Κατάχρηση εξουσίας και παρεμβάσεις Τραμπ πριν την έξοδό του από το Λευκό Οίκο

04.01.2021 | 21:07 Eνσωμάτωση

Διπλό χτύπημα για τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν παραδώσει την εξουσία: ηχητικό ντοκουμέντο που φέρνει στο φως η "Waington Post αποκαλύπτει τις πιέσεις που ασκούσε για να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τζόρτζια.

Την ίδια ώρα δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας τον καλούν να αφήσει τον στρατό έξω από τους πολιτικούς ανταγωνισμούς.

Ειδικότερα, για πάνω από μία ώρα, το περασμένο Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε πιέσεις από τηλεφώνου στον υπουργό Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης στην Τζόρτζια, Μπραντ Ραφερνσ-πέργκερ και σε στενούς συνεργάτες του να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην κρίσιμη πολιτεία. Στόχος του; Να ακυρωθεί η νίκη Μπάιντεν.

Το ηχητικό ντοκουμέντο αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Σε μία πρωτοφανή μάλιστα κίνηση, δέκα Αμερικανοί πρώην υπουργοί Άμυνας –ανάμεσά του δύο επί προεδρίας Τραμπ- κάλεσαν με ανοιχτή επιστολή τους τον απερχόμενο πρόεδρο να αναγνωρίσει άμεσα την ήττα του.

Όσοι απεργάζονται σχέδια εμπλοκής του στρατού στη εκλογική διαμάχη θα λογοδοτήσουν, προειδοποιούν.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μία κρίσιμη συγκυρία. Αύριο διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια για τις δύο έδρες της Γερουσίας, που θα κρίνουν τον έλεγχο του σώματος.

Και μεθαύριο, ο Τραμπ έχει καλέσει τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις, την ώρα που ένδεκα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα αμφισβητήσουν ανοιχτά την εκλογή Μπάιντεν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2021