Υγεία

Ελπίδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το εμβόλιο της Pfizer

10.11.2020 | 19:55

Επιστημονική κοινότητα και κυβερνήσεις ελπίζουν ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech θα αποδειχθεί σύντομα το πρώτο βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα για τη διάρκεια του αποτελέσματος, για το πόσο αποτελεσματικό είναι για τους ηλικιωμένους και τους νεότερους. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό άνω του 90%» σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, τον οποίο συνεχάρη τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε σε όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα.

«Το συναίσθημα όταν συνειδητοποιείς ότι το εμβόλιο σου έχει 90% αποτελεσματικότητα είναι συγκλονιστικό. Καταλαβαίνεις ότι οι ελπίδες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων επιχειρήσεων, εκατοντάδων κυβερνήσεων έχουν πέσει στους ώμους σου» τόνισε.

Εφόσον το εμβόλιο λάβει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα μπορούσε να αρχίσει η χορήγησή του σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα. Το εμβόλιο γίνεται σε δυο δόσεις και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί.

Αρχικά θα φτάσει σε τοποθεσίες όπου μπορεί να γίνει σωστός χειρισμός και υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό που γνωρίζει πώς να διαχειριστεί το φιαλίδιο μόλις το βγάλει από τον καταψύκτη επειδή το σκεύασμα πρέπει να χρησιμοποιεί αρκετά γρήγορα, διαφορετικά υποβαθμίζεται.

Ζήτημα ημερών θεωρείται η υπογραφή του συμβολαίου της Κομισιόν με τις δυο εταιρείες. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle ένα από τα εμπόδια είναι το θέμα της ευθύνης σε περίπτωση που παρουσιαστούν σοβαρές παρενέργειες και θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις.

Από τα στοιχεία της μελέτης των δύο εταιρειών προκύπτει μεν ότι το εμβόλιό τους προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊό 90%, αλλά δεν γίνεται αναφορά σε παρενέργειες.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/11/2020

Υγεία