Ελλάδα

Κορωνοϊός – Νοσοκομεία: Στον «προθάλαμο της εντατικής» το σύστημα υγείας

28.10.2020 | 20:05 Eνσωμάτωση

Υπό τη Δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας. Εισαγωγές και διασωληνώσεις καθημερινά σπάνε ρεκόρ. Ο αόρατος εχθρός οδηγεί εκατοντάδες άτομα στα νοσοκομεία της χώρα, ενώ αυξάνονται οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 102 διασωληνωμένους, άλλοι 10 συμπολίτες μας χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη, με τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων χθες το βράδυ να έχει φτάσει τους 112. Είναι μια πρωτόγνωρη και επικίνδυνη κατάσταση για τα νοσοκομεία, όπως άλλωστε περιέγραψε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσες κλίνες κι αν προστεθούν δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν αν η πορεία της νόσου συνεχίσει με επιθετικό ρυθμό. Τήρηση των μέτρων και νοσηλείες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο τα μέτρα δεν τηρούνται ή δεν επαρκούν τόσο θα γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Η εβδομάδα αυτή ήταν δύσκολη για τα νοσοκομεία της Αττικής και κυρίως για το Σωτηρία που αποτελεί την ασπίδα του συστήματος ενάντια του κορωνοϊού.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν μάχη καθώς πλέον στις εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο και το ένα κρεβάτι μετά το άλλο γεμίζει. 138 εισαγωγές έγινα χθες. Το 35% αυτών στην Αττική και το 65% στην περιφέρεια με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος.

Το σύστημα υγείας βρίσκεται στον προθάλαμο της εντατικής ενώ ακόμη ο Οκτώβριος δεν έχει βγει και πριν ξεκινήσουν οι εποχικές ιώσεις που οδηγούν εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία.

Έρχεται lockdown στη Θεσσαλονίκη

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Θεσσαλονίκη, με 384 νέα κρούσματα, η πόλη βρίσκεται προ των πυλών του lockdown.

384 σήμερα τα κρούσματα, και πέντε θάνατοι. Αύριο στην πόλη θα μεταβεί ο κ. Αρκουμανέας με κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσουν δωρεάν rapid τεστ. Ο ΕΟΔΥ πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα για τεστ από δήμους και φορείς στην ευρύτερη περιοχή.

Διευθυντές κλινικών στο νοσοκομείο Παπανικολάου βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ και άλλοι υγειονομικοί νοσούν, με το σύστημα υγείας να ασφυκτιά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/10/2020