Κόσμος

Γαλλοτουρκικός «πόλεμος»: Δικαστικά και διπλωματικά μέτρα ετοιμάζει η Τουρκία για το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo

28.10.2020 | 20:53 Eνσωμάτωση

Το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo «χτυπά» τον Ερντογάν εκεί που πονάει. «Στην ιδιωτική ζωή του είναι πολύ αστείος», γράφει στο πρωτοσέλιδο που δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο με εσώρουχο, να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας με χιτζάμπ αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της, και να αναφωνεί: «Ω Προφήτη».

Ο Ερντογάν είπε απαξιωτικά ότι δεν διανοείται να κοιτάξει ανήθικα περιοδικά και απείλησε με μήνυση.

Για τρομοκρατία με μορφή σάτιρας έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας του Ερντογάν ενώ ο υφυπουργός του για τον Πολιτισμό κατέφυγε στα… γαλλικά.

Ο ταραξίας της Μεσογείου και ηγέτης της χώρας που κατέχει εδάφη τριών γειτόνων, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο την Παρασκευή στη Μονή της Χώρας, ισχυρίστηκε ότι ο Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ωθούν τη Δύση πίσω στη βαρβαρότητα.

Διεκδίκησε μάλιστα την πρωτοκαθεδρία στον ισλαμικό κόσμο, ως νέος Σαλαντίν, για την απόκρουση δήθεν νέας σταυροφορίας, χρησιμοποιώντας ρητορική σαν της Αλ Κάιντα.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει κύμα των αντιδράσεων από την Ευρώπη, ενώ η Γαλλία έθεσε ζήτημα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Στους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Ελλάδας, Γερμανίας που πήραν θέση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, προστέθηκε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση που αποδοκίμασε τις επιθέσεις εναντίον του Γάλλου προέδρου και της ελευθερίας του λόγου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/10/2020