Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μερικά σταγονίδια αρκούν για να νοσήσουμε – Τραγούδι κι ομιλία σε χαμηλούς τόνους

28.10.2020 | 20:33

Τη σύσταση του Σωτήρη Τσιόδρα να τραγουδούν χαμηλόφωνα, ακολουθούν νέοι που παίζουν κιθάρα και τραγουδούν, συνειδητοποιώντας ότι τα σταγονίδια που εκτινάσσονται μπορεί να διασπείρουν ανεξέλεγκτα τον ιό. Οι λοιμωξιολόγοι εστιάζουν και στη σωστή χρήση της μάσκας, οι εικόνες ωστόσο που κατέγραψε η κάμερα του mega, αποτυπώνουν επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς, που γεννά συνήθως ο φόβος του προστίμου.

Ο Γιώργος και ο Μανώλης αγαπούν το τραγούδι… αλλά ταυτόχρονα κατανοούν και την κρισιμότητα της κατάστασης με την πανδημία. Έτσι, τραγουδούν σε χαμηλούς τόνους, φορώντας τη μάσκα τους.

«Εγώ που τραγουδάω και παίζω κιθάρα συνήθως φεύγουν τα σταγονίδια μπροστά και μπορεί να κολλήσω τον άλλον.»

«Εννοείται πως θα ήθελα κι εγώ να τραγουδάω και να μιλάω δυνατά με τους φίλους μου, αλλά λόγω της κατάστασης δε γίνεται.»

Αυτό ακριβώς τόνισε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η διασκέδασή μας πρέπει να αλλάξει. Κυρίως στα νυχτερινά μαγαζιά που έχουν δυνατά τη μουσική

«Η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερα αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας».

Φορούν την μάσκα με λάθος τρόπο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μάσκα εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τη μετάδοση του ιού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι είτε δε ξέρουν να τη φορούν όπως πρέπει, είτε όπως μας λένε, δυσανασχετούν με τη χρήση της.

«Ο κόσμος δε ξέρει να τη φοράει σωστά τη μάσκα, χρειάζεται εκπαίδευση.»

«Είναι σαν να μη τη φοράς κάτω από τη μύτη. Είναι φίμωτρο, δεν είναι μάσκα κάτω από τη μύτη.»

Και η εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του mega επιβεβαιώνουν τον Σωτήρη Τσιόδρα. Η μάσκα κάτω από τη μύτη ακόμα και αυτοσχεδιασμοί μόνο και μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο.

«Οι περισσότεροι τη φοράνε κάτω από τη μύτη ή διακριτικά κάτω από το σαγόνι και όταν χρειαστεί την ανεβάζουν.»

Μάλιστα, ορισμένοι πολίτες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για όσους φορούν λάθος τη μάσκα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Θεωρώ πολύ εγωιστική τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου φορώντας μάσκα για να δείξει ότι φοράει μάσκα, βγάζοντας τη μύτη απ έξω γιατί είναι σαν να μη τη φοράει.»

«Οι περισσότεροι την φοράνε λάθος γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν, βγάζουν τη μύτη έξω και δεν είναι σωστό.»

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες, αφού οδεύοντας στην καρδιά του χειμώνα η έξαρση της πανδημίας θα κορυφωθεί.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/10/2020

Ελλάδα