Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Στη σκιά» της πανδημίας ο εορτασμός της εθνικής επετείου

28.10.2020 | 20:55

Ηχηρά μηνύματα εξέπεμψαν σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων με αφορμή τη μεγάλη Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου - που τιμήθηκε διαφορετικά λόγω κορωνοϊού αλλά με το ίδιο φρόνημα σε κάθε γωνιά της χώρας. Συγκίνηση και ρίγος προκάλεσαν τα λόγια του Έλληνα πιλότου F16 της ομάδας Ζευς.

«Το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές, ΟΧΙ. Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάλυτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές Ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα από τις δυνάμεις τους ριψοκίνδυνες εν γνώση τους και αισιόδοξες στις δυσκολίες.
Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ογδόντα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η φασιστική Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα λαμβάνοντας το παλλαϊκό «ΌΧΙ» ως απάντηση.  Πάνδημη ήταν η κινητοποίηση των Ελλήνων το φθινόπωρο του 1940 .

Η Ελλάδα φέτος γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου στην σκιά της πανδημίας, χωρίς παρελάσεις, με άδειους δρόμους, αλλά με το μήνυμα της ημέρας βαθιά χαραγμένο μέσα στις καρδιές.

-Λίγο πιο ψηλά στη λαβή
-Εδώ λέτε. Πω πω απίθανο! Απίθανη εικόνα ε!

Ο πρωθυπουργός σε μια επίσκεψη υψηλότατου συμβολισμού στη Σούδα, ξεναγήθηκε στο σύγχρονο υποβρύχιο Κατσώνης από όπου έστειλε μήνυμα ισχυρής αποτρεπτικής δυνατότητας.

«Τη σημαντική μέρα που γιορτάζουμε το Έπος της Αλβανίας να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να σας πω πόσο υπερήφανοι είμαστε για τη δουλειά που κάνετε, διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι διαφυλάσσουν στο ακέραιο την εθνική κυριαρχία»

Ξεκάθαρο μήνυμα και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

«Οι σύγχρονοι επιβουλείς ας μην κάνουν το ίδιο λάθος…
ας μην αποδειχθούν το ίδιο υπερφίαλοι… »

Λόγω της πανδημίας οι εορταστικές εκδηλώσεις περιορίστηκαν στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη καθώς και διελεύσεις Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων πάνω από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλη την έκταση της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και με ελλιμενισμό Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Στο Καστελόριζο οι κάτοικοι ύψωσαν την πιο μεγάλη ελληνική σημαία στέλνοντας και από το ακριτικό ελληνικό νησί μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στον αναθεωρητισμό του Σουλτάνου.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/10/2020

Ελλάδα