Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση των μελών της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»

Οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση απάτης από τη ΜΚΟ «Παιδική Χαρά».

Το κύκλωμα, με αρχηγό έναν 37χρονο και τη συμμετοχή της συζύγου του και άλλων τεσσάρων μελών, εκμεταλλευόταν επί χρόνια την ευαισθησία των δωρητών και τον πόνο οικογενειών με παιδιά που έπασχαν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες.

Μέσω των social media, η οργάνωση προσέγγιζε τις οικογένειες, ανέβαζε φωτογραφίες των παιδιών και διοργάνωνε εράνους, με τα χρήματα όμως να καταλήγουν κυρίως στους προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων.

Η έρευνα της αστυνομίας και οι μαρτυρίες των γονέων αποκαλύπτουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Συνολικά, από τα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν για 34 παιδιά, μόλις 1 εκατομμύριο δόθηκε πραγματικά στις οικογένειες, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 εκατομμύρια ευρώ υπεξαιρέθηκαν από το κύκλωμα.

Νέες μαρτυρίες

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, η έρευνα ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση στερούνταν της απαραίτητης κρατικής άδειας για τη διενέργεια εράνων, ενώ έχουν ήδη πιστοποιηθεί τουλάχιστον 33 περιπτώσεις όπου τα συγκεντρωμένα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στις οικογένειες των ασθενών, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί των καταθέσεων ανήκαν σε μέλη του κυκλώματος και όχι στους πραγματικούς δικαιούχους.

Μητέρα παιδιού με λευχαιμία ανέφερε πως το κύκλωμα χρησιμοποίησε φωτογραφίες του άρρωστου παιδιού της για να συγκεντρώσει περίπου 21.000 ευρώ, ωστόσο της απέδωσε μόνο ένα μέρος του ποσού μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας αντί για μετρητά, παρακρατώντας χρήματα για δήθεν δικά της έξοδα και άλλες δωρεές.

«Ήμουν στο νοσοκομείο μέσα με το παιδί και είχα πάρα πολλή ανάγκη και άκουσα εκεί ότι η Παιδική Χαρά βοηθάει πάρα πολ. Και είχα και εγώ ανάγκη και ζήτησα και εγώ βοήθεια. Ήμουν στο νοσοκομείο Ελπίδα. Πήρα την (…) τηλέφωνο και μου είπε πρώτα ‘ναι, εμείς θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρώτα πρέπει να ξέρεις και να πεις αν είσαι εντάξει, να βάλουμε το παιδί φωτογραφίες’. Έβαλαν το παιδί φωτογραφία και μου έχουν μαζέψει κάποια χρήματα μετά, όμως αυτά τα χρήματα δεν μου τα έχουν δώσει στο χέρι, τα έβαλαν σε κάρτα».

«Μας κατέθεσαν 24.000 ευρώ αρχικά και μετά 10.000»

Η μητέρα ενός παιδιού που δίνει τη δική του μάχη με τον καρκίνο, ανέφερε πως η συγκεκριμένη οργάνωση τους εντόπισε και άρχισε να κοινοποιεί την ιστορία του παιδιού για να μαζέψει χρήματα.

«Στενοχωρήθηκε πάρα πολύ γιατί λέει ‘ρε μαμά, αυτοί μας βρήκαν’. Ο Άλεξ έχει ατομικό δικό του εράνο, νόμιμο από το υπουργείο, τα πάντα. Αυτοί μας βρήκαν και είπαν μπορούμε να βοηθήσουμε, να δημοσιεύσουμε του Αλέξη φωτογραφίες, βιντεάκια που ο κόσμος να το βοηθήσει. (…) Ήρθαν και έβαζαν αυτοί από μόνοι τους στον λογαριασμό του Αλέξη και μετά μπήκαν με τον δικό τους εράνο. Αυτοί μόνο κοινοποίησαν».

«Αυτοί είπαν θα βοηθήσουμε στον Αλέξη και αυτό. Αυτοί μας βρήκαν. Και λέω εντάξει. Ποτέ δεν έχω μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε καν ξέρω ποιοι είναι, ούτε καν τους γνωρίζω. Μας τα έβαλαν στο ερανικό. Δηλαδή αυτοί μάζευαν στον δικό τους λογαριασμό και μετά μας έβαλαν 24.000, κάπου εκεί. Και την άλλη μέρα μας έβαλαν άλλα 10.000 και αυτό ήταν».

Ο πολυτελής βίος

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν τα χρήματα των δωρεών για να διάγουν πολυτελή βίο, πραγματοποιώντας ακριβές αγορές, ταξίδια, αλλά και στοιχηματίζοντας σε στημένους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων.

Παράλληλα, δεν δίσταζαν να απειλούν γονείς ή ακόμη και να καταγγέλλουν ψευδώς για απάτη μητέρα καρκινοπαθούς παιδιού, απενεργοποιώντας τον τραπεζικό της λογαριασμό, επειδή εκείνη επέλεξε να συγκεντρώσει δωρεές ανεξάρτητα από το σωματείο τους.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ένα ταξίδι στην Αθήνα της Κατοχής και ιστορίες Αντίστασης

Απόρρητο