Πολιτική

Καβάλα: Τι λέει η αντιπολίτευση για την πτώση του Antonov

17.07.2022 | 21:17 Eνσωμάτωση

«Η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov σε ελληνικό έδαφος θέτει τις ελληνικές αρχές προ της εθνικής και διεθνούς ευθύνης να ερευνήσουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πτήσης και του φορτίου του μοιραίου Antonov», επισημαίνουν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας.

Απαντήσεις σε έξι ερωτήματα

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να διερευνηθούν, συγκεκριμένα, τα εξής:

Τι είδους φορτίο μετέφερε το αεροσκάφος;

– Είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι συναρμόδιοι φορείς για το είδος του φορτίου για την πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο;

– Συμπίπτει η ενημέρωση αυτή με το φορτίο που πραγματικά μετέφερε; Το Υπουργείο Άμυνας είναι σε θέση να δώσει απάντηση και θα ζητήσουμε υπεύθυνη ενημέρωση.

– Έχουν ενεργοποιηθεί οι υπηρεσίες διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος;

– Ποια είναι η πραγματική προέλευση και ποιος ο πραγματικός τελικός προορισμός του φορτίου;

– Θα περιοριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις του σερβικού υπουργείου Άμυνας για απλή συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιρειών, μιας σερβικής και μιας ουκρανικής, ή θα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα;».

Σημειώνουν, επίσης, ότι είναι πρόσφατη η ανακοίνωση της Ιντερπόλ, «που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού, που αποστέλλεται στην Ουκρανία, να καταλήξει στη μαύρη αγορά».

Και καταλήγουν πως θεωρούν «αυτονόητο» ότι οι ελληνικές Αρχές και η κυβέρνηση θα πράξουν κάθε τι δυνατό για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για φορτίο και διαδρομή Antonov»

Τόσο το φορτίο και η διαδρομή που εκτελούσε το αεροσκάφος Antonov, όσο και οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το συμβάν, δημιουργούν τουλάχιστον ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν, σχολίασε το ΚΚΕ για την συντριβή του αεροσκάφους Antonov.

Σημείωσε, μάλιστα, πως «όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε ένα διεθνές σκηνικό πολέμου, που συνοδεύεται από μια τεραστίων διαστάσεων μεταφορά – με διάφορους τρόπους και διαδικασίες – επικίνδυνων οπλικών συστημάτων».

«Απαιτείται υπεύθυνη και πλήρης ενημέρωση»

Το ΚΚΕ τονίζει, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, πως το λιγότερο που απαιτείται να γίνει είναι «η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για όλα αυτά τα ζητήματα τον ελληνικό λαό και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022