Κόσμος

Καύσωνας: Στο έλεος των πυρκαγιών η νότια Ευρώπη – Δεν υποχωρεί η ζέστη

17.07.2022 | 21:15 Eνσωμάτωση

Οι δασικές πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο εν μέσω ενός καύσωνα που δείχνει να μην υποχωρεί.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές σε όλη τη δυτική Ευρώπη καθώς καύσωνες και πυρκαγιές δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων.

Η νοτιοδυτική Γαλλία καίγεται για μία ολόκληρη εβδομάδα, όσο δηλαδή διαρκούν οι ακραίες θερμοκρασίες από τις θερμές αέριες μάζες της βορείου Αφρικής.

«Είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι. Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλη ξηρασία λόγω ανεπαρκών βροχοπτώσεων τον χειμώνα και την άνοιξη, έναν ιδιαίτερα ξηρό μήνα Μάιο και τώρα έχουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, όπως μπορείτε να αισθανθείτε αυτήν την στιγμή», είπε ο Μπεραζνέρ Γκιγιάρντ, υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Στη Ζιρόντ εκτιμάται ότι έχουν παραδοθεί στις φλόγες 100.000 στρέμματα γης, ενώ τα 38 από τα 96 διαμερίσματα της Γαλλίας έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω του καύσωνα που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Δευτέρα.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Περίπου 14.000 άνθρωποι πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η μάχη των περίπου 1.200 πυροσβεστών είναι άνιση, καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι καυτές ριπές των ανέμων και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν συνθέσει ένα σκηνικό κόλασης.

Ισπανία

Η Ισπανία βιώνει τον δεύτερο καύσωνα μέσα σε έναν μήνα και σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έχει «κολλήσει» πάνω από τους 40 βαθμούς, με αποκορύφωμα τους 47 στην Εξτρεμαδούρα.

Οι πυρκαγιές σε Γαλικία και Ανδαλουσία δεν αναχαιτίζονται αφού οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωσή τους.

Τα εναέρια μέσα κατάσβεσης δείχνουν ανήμπορα και οι εικόνες δίνουν την εντύπωση πως το νερό εξατμίζεται πριν αγγίξει τις φλόγες.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Μάλαγα, έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό κυρίως για βορειοευρωπαίους.

Ιταλία

Εφιαλτική είναι η κατάσταση και στην Ιταλία. Μέχρι σήμερα έχουν ξεσπάσει 40 πυρκαγιές στο Νότιο Τιρόλο, στα σύνορα με την Αυστρία, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών, την ίδια χρονική περίοδο, δεν ξεπερνούσε τις 20.

Από την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αρχίσει ένα νέο κύμα καύσωνα, που προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες.

Είναι το μόνο καλοκαίρι τα τελευταία 30 χρόνια, στην Ιταλία, που η αφόρητη ζέστη πλήττει σχεδόν αδιάκοπα όλη τη χώρα.

Βρετανία

Στην Βρετανία, μπορεί να μην ανησυχούν για πυρκαγιές, όμως θα βιώσουν ίσως και για πρώτη φορά στην ιστορία τους, καύσωνα που θα κορυφωθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022