Κόσμος

Τουρκία: Έξι χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

15.07.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

15 Ιουλίου 2016. Η νύχτα γίνεται ημέρα από εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη.

Πάνω από την πόλη πετούν σε χαμηλό ύψος πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ άρματα μάχης αποκλείουν το αεροδρόμιο σε στρατηγικά σημεία, αλλά και τις κεντρικές λεωφόρους.

Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει να αιφνιδιάζεται, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρνει και γλυτώνει από την ενέδρα που είχε στηθεί στο εξοχικό του στην Μαρμαρίδα. Ο κόσμος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με κομμένη την ανάσα, ενώ γίνονται σκληρές μάχες τμημάτων του στρατού με τα σώματα ασφαλείας.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι έχει τον έλεγχο της χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν καλεί τους πολίτες να αντισταθούν. Κόσμος βγαίνει στους δρόμους και αντιδρά.

Οι πραξικοπηματίες χάνουν τον έλεγχο των δυνάμεών τους μέσα σε λίγες ώρες. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει νικητής. Είναι ο απόλυτος ηγέτης της χώρας. Από την απόπειρα 265 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίζονται. Έξι χρόνια μετά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μενλούτ Τσαβούσογλου με άρθρο του στα «ΝΕΑ» τονίζει πως εάν είχε πετύχει το πραξικόπημα εκείνη τη νύχτα τότε σήμερα η Τουρκία θα ήταν ένα εξτρεμιστικό κράτος.

«Αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα. Η δημοκρατία δεν θα υπήρχε και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον. Το έθνος θα είχε πέσει στα χέρια μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και την οργάνωσή του. Ξεκινούν οι εκκαθαρίσεις. Συλλαμβάνονται περισσότεροι από 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους. Απολύονται 15.000 εκπαιδευτικοί. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορείται για κρατική τρομοκρατία.

«Η φύση και το εύρος του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στη FETO δεν διαφέρουν από αυτού που δίνουν άλλες χώρες εναντίον οργανώσεων που τρομοκρατούσαν αξιωματούχους και πολίτες και έθεταν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Τουρκία κάνει ό,τι έκαναν στο παρελθόν οι αντίστοιχες χώρες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Όλες οι διαδικασίες είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία», υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα «ΝΕΑ».

Η νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016 άλλαξε για πάντα την Τουρκία, αλλά και τον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε κάθε χρόνο στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των πεσόντων εκείνης της ημέρας το μήνυμα που στέλνεται από την ηγεσία της Άγκυρας είναι ξεκάθαρο: Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/07/2022