Κόσμος

Οργή στην Τουρκία για το αμερικανικό μπλόκο στην πώληση των F-16

15.07.2022 | 20:22 Eνσωμάτωση

Με αμηχανία και συγκαλυμμένη οργή δέχθηκε ο τουρκικός τύπος την υπερψήφιση από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας που μπλοκάρει τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά F-16.

Το ωστικό κύμα της υπερψήφισης της τροπολογίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων που αφορά τα F-16 για την Τουρκία με 244 ψήφους υπέρ και 177 κατά, φαίνεται να έχει ταρακουνήσει την Άγκυρα.

Τα Τουρκικά ΜΜΕ προσπαθούν εξηγήσουν τι έχει συμβεί…

Η οργή της Άγκυρας φαίνεται και από το γεγονός ότι μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu προσπαθεί να ρίξει λάσπη στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την κορυφαίο καταφύγιο για τους τρομοκράτες της οργάνωσης των γκιουλενιστών FETO που διαφεύγουν από τη Δικαιοσύνη μετά το πραξικόπημα του 2016.

Πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της στρατηγικής συνεργασίας ενώ σε τελετή ορκωμοσίας Ακολούθων πρεσβείας υπενθύμισε στους νέους διπλωμάτες την πάγια θέση της Ελλάδας

«Εάν κάτι δεν αλλάζει για όποιον εκπροσωπεί την Ελλάδα είναι η προσήλωση στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό απετέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί εσαεί τον πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα την μετάβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ την Δευτέρα καθώς το κύριο αντικείμενο θα είναι τα F-35.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/07/2022