Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Την Δευτέρα τα αποτελέσματα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα

22.05.2022 | 19:54 Eνσωμάτωση

Ένας 29χρονος που έφτασε στη χώρα μας από τη Βρετανία μαζί με τη σύντροφό του είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.

Το ζευγάρι τουριστών έκαναν διακοπές στην Κεφαλλονιά, όταν ο 29χρονος παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα και εξανθήματα.

Στο νησί σήμανε αμέσως συναγερμός: Η επιχείρηση μεταφοράς τους στην Αθήνα ξεκινά μετά από τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου…

Με αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο ο 29χρονος. Κατά τη μεταφορά ήταν σε ειδική κάψουλα, ενώ και στο νοσοκομείο θα παραμείνει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Το C130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Το ιατρικό προσωπικό φορώντας τις ειδικές στολές παρέλαβε τους δυο ασθενείς μέσα στις ειδικές κάψουλες.

Στα χέρια του Τσιόδρα το ύποπτο κρούσμα

Ο 29χρονος νοσηλεύεται στην μονάδα λοιμώξεων, ενώ η γυναίκα που χαρακτηρίζεται ως στενή επαφή ύποπτου κρούσματος νοσηλεύεται στην κλινική. Την επιστημονική επίβλεψη και τη θεραπεία τόσο του 29χρονου, όσο και της συντρόφου του ανέλαβε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας –Λοιμώξεων Αναστασία Αντωνιάδου.

Τα δείγματα του ζευγαριού έχουν μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ ή το πρωί της Δευτέρας.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό χρειάζεται να περάσουν από 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Ο ιός συναντάνται στην Αφρική με τις χώρες στα κεντρικά της ηπείρου να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η παραλλαγή στα Δυτικά της Αφρικής έχει πιο ήπια συμπτώματα, αντίστοιχα με αυτά που εντοπίζονται στα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι για να μολυνθεί κάποιος χρειάζεται να έρθει σε πολύ στενή επαφή και για αρκετή ώρα με κάποιον που νοσεί. Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για κύμα μολύνσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/05/2022