Πολιτική

Τουρκία: Κλιμακώνει την ένταση μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

22.05.2022 | 20:35 Eνσωμάτωση

Το deal που θέλει να δρομολογήσει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-35 αλλά και ο χάρτης της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» του Ερντογάν που μοίρασε η ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βάζει στο «κόκκινο» για άλλη μια φορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να τις αξιολογήσουμε μετά τις τελευταίες του δηλώσεις. Ο Μητσοτάκης είπε “ας μην εμπλέκουμε τρίτους”, αλλά πήγε και μίλησε στην Αμερική. Πρέπει να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης».

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παραμένει σταθερή στις θέσεις της με άξονα το διεθνές δίκαιο και στοχοποιώντας παράλληλα την Άγκυρα ως τον ταραχοποιό στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν αφορά αποκλειστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πρωτίστως τον τρόπο με τον οποίο μία αναθεωρητική δύναμη ορθώνει τις μονομερείς αξιώσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων της καταστρατηγώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο δυτικός κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς η στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση Ερντογάν προς τη Ρωσία αλλά και η απειλή να τα τινάξει όλα στον αέρα εντός του ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους συμμάχους.

Η ενεργοποίηση και του τέταρτου πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δε φαίνεται να βάζει στην άκρη και το θέμα της διαχείρισης των ενεργειακών αποθεμάτων τόσο στην περιοχή της Κύπρου όσο και νότια της Κρήτης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/05/2022