Υγεία

Κορωνοϊός – Καλά στην υγεία του ο πρώτος ασθενής με «Όμικρον»

02.12.2021 | 19:59 Eνσωμάτωση

Από τη Νότιο Αφρική έφτασε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν 45χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Νοτίου Αφρικής, με καταγωγή από το Κολυμπαρι Χανίων. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να περάσει με την οικογένειά του τις γιορτές των Χριστουγέννων και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο 45χρονος αναχώρησε από το Γιοχάνεσμπουργκ και μέσω του Άμπου Ντάμπι έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος και από εκεί πήρε το αεροπλάνο με προορισμό τα Χανιά. Στο αεροδρόμιο των Χανίων υπεβλήθη σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό.

Μια μέρα μετά εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα, όμως τα τεστ του έως και τις 28 Νοεμβρίου έβγαιναν αρνητικά. Στις 29 το rapid test βγήκε θετικό όπως και το μοριακό στις 30 Δεκεμβρίου, οπότε και σήμανε συναγερμός. Τα ξημερώματα η ανάλυση του δείγματος έδειξε την «Όμικρον».

«Είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή την στιγμή. Έκανε rapid test κάθε μέρα, που ήταν αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε έλεγχο με PCR. Το PCR ήταν ύποπτο για την μετάλλαξη ‘Όμικρον’, χωρίς επιβεβαίωση, και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης «Όμικρον», την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο ασθενής μηδέν έχει ήπια συμπτώματα, είναι πλήρως εμβολιασμένος με το εμβόλιο της Pfizer και παραμένει σε απομόνωση. «Ο ασθενής ξεκουράζεται είναι σε απομόνωση», τόνισε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής Ιολογίας.

Οι πρώτοι που μπήκαν σε καραντίνα ήταν οι δικοί του άνθρωποι, οι συγγενείς του. Όλες του οι επαφές έχουν ιχνηλατηθεί και έχουν υποβληθεί σε τεστ τα οποία επί του παρόντος είναι αρνητικά.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής ήταν άμεσος, κυρίως χάρις στον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα έκανε καθημερινά τεστ. Χιλιάδες δείγματα των τελευταίων ημερών ελέγχονται και στην Αθήνα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/12/2021