Κόσμος

Συναγερμός για κρούσμα της «Όμικρον» στη Δανία, σενάρια υπερμετάδοσης στο Άμστερνταμ

01.12.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

Στην Ευρώπη, συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς κρούσματα μολύνσεων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε δέκα χώρες.

Μεγάλη συναυλία σε κλειστό χώρο στη βόρεια Δανία με τον dj Μάρτιν Γιένσεν είχε παρακολουθήσει ένα άτομο που μολύνθηκε με την παραλλαγή «Όμικρον».

Η συναυλία στην πόλη Άαλμποργκ, το περασμένο Σάββατο, είχε τουλάχιστον 1.600 θεατές και τώρα σήμανε συναγερμός για τον κίνδυνο πολλών μολύνσεων.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times περιγράφει το χάος που επικράτησε στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ την περασμένη Παρασκευή όταν προσγειώθηκαν δυο πτήσεις από τη Νότια Αφρική με 600 επιβάτες και ενώ είχε σημάνει ο πρώτος συναγερμός για την «Όμικρον».

Οι επιβάτες πέρασαν ώρες μέσα στα αεροπλάνα και συνωστίσθηκαν σε κλειστές αίθουσες μαζί με τα 60 άτομα που αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι είχαν μολυνθεί από το κορωνοϊό, οι 14 από την «Όμικρον».

«Πήγαμε προς την έξοδο και πίστευα πως όσοι περιμέναμε στην ουρά είμαστε αρνητικοί στον ιό. Περιμέναμε το λεωφορείο και μετά από 20 λεπτά άκουσα ότι ο διπλανός μου βγήκε θετικός. Και αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν;» ανέφεραν.

Αντί να βάλουν και τους 600 σε καραντίνα επιτόπου, οι Αρχές επέτρεψαν σε 540 ανθρώπους που βγήκαν εκείνη την ώρα αρνητικοί στο τεστ, είτε να εισέλθουν στην Ολλανδία είτε να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς. Αυτό ίσως προκάλεσε υπερμετάδοση, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Κρούσματα της «Όμικρον» έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από 20 χώρες, οι 10 ευρωπαϊκές, και οι ειδικοί θεωρούν ζήτημα χρόνου την εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία αναφέρθηκαν σήμερα 13 ύποπτα κρούσματα.

Στη Γερμανία, ο επόμενος καγκελάριος Σολτς επιδιώκει την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τα τέλη Φεβρουαρίου με νόμο. «Κάθε μέλος του κοινοβουλίου να ψηφίσει κατά συνείδηση για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό» τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Στην Αυστρία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα εφαρμοστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου με πρόστιμα για τους παραβάτες που θα φτάνουν μέχρι 7.400 ευρώ το εξάμηνο, ενώ σήμερα αναφέρθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά όλους από 14 ετών και άνω, ίσως και από 12 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/12/2021