Ελλάδα

Εξάρθρωση κυκλώματος αστυνομικών που έβγαζε παράνομες ταυτότητες

01.12.2021 | 20:18 Eνσωμάτωση

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα έκδοσης παράνομων ταυτοτήτων με εμπλεκομένους δεκάδες αστυνομικούς εξάρθρωσαν οι αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ, ο εγκέφαλος του κυκλώματος με μέλη δεκάδες αστυνομικούς που εξέδιδε πλάστες ταυτότητες σε σκληρούς μαφιόζους, ήταν διοικητής τμήματος στη δυτική Αττική και μαζί με τους συνεργούς του έβγαζε σε κακοποιούς νέα, καθαρή ταυτότητα, με το αζημίωτο βέβαια, αφού η ταρίφα έφθανε τις 40.000 ευρώ.

Από τις έρευνες έχουν κατασχεθεί 600.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ υπολογίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν βάλει στις τσέπες τους περισσότερα από 5.000.000 ευρώ.

Δεκάδες αστυνομικοί στο κύκλωμα

Για τουλάχιστον 12 μήνες το κύκλωμα είχε μπει στο μικροσκόπιο των αδιάφθορων. Από το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν 20 συλλήψεις σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας.

Εννέα αστυνομικοί είναι αναμεσά στους συλληφθέντες, ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ένας υπάλληλος ληξιαρχείου, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες που είχαν διαφορά πόστα στο κύκλωμα.

Εκπαιδευμένος στο FBI ο «εγκέφαλος»

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του εγκληματικού δικτύου σύμφωνα με την ερευνά είναι διοικητής σε τμήμα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ εκείνο το διάστημα είχε πραγματοποιήσει πολλές εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό μαζί με το FBI.

Στο χρηματοκιβώτιο που είχε στο γραφείου του στο Τμήμα βρέθηκαν 320.000 ευρώ τα οποία είπε πως είναι συγγενή του και εκεί τα φυλούσε.

«Ξέπλεναν» σκληρούς κακοποιούς

Έρευνες έγιναν στα τμήματα της Ομόνοιας, Ασπροπύργου, Γλυφάδας, Μενιδίου, Ελευσίνας και Λιοσίων.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται τουλάχιστον 34 αστυνομικοί, οι οποίοι καταχωρούσαν στο σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. καθαρές ταυτότητες και διαβατήρια για το λογαριασμό κακοποιών που έχουν απασχολήσει για σοβαρά αδικήματα τις Αρχές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καταζητούνταν από τους συνάδελφους τους.

Για να το καταφέρουν αυτό είτε χρησιμοποίησαν στοιχεία ατόμων που δεν υπήρχαν είτε έβαζαν τα στοιχεία ομογενών που μένουν στο εξωτερικό χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν.

Σε βάρος των 20 συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για 17 αδικήματα.

Είχαν προμηθεύσει με πλαστή ταυτότητα το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα αστυνομικών, που προμήθευε με πλαστές ταυτότητες αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, τα στοχεία της αστυνομικής έρευνας συνδέουν την δράση του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών με τη μαφιόζικη εκτέλεση ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Νίκαια στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανικής καταγωγής άντρας που δέχθηκε τους πυροβολισμούς πριν λίγες μέρες στο βενζινάδικο, είχε προμηθευτεί μια πλαστή ταυτότητα από το συγκεκριμένο κύκλωμα, η οποία τον εμφάνιζε ως Έλληνα ομογενή.

Το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια με το όνομα «Marios D» είχε βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ μετονομάστηκε σε «Στέργιος Μ.» και ήταν ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου όπου έγινε η δολοφονική επίθεση, εμφανιζόμενος ως Έλληνας ομογενής.

«Ξέπλυμα» ποινικών με βαρύ παρελθόν έκανε το κύκλωμα

Η σύνδεση του θύματος της δολοφονικής επίθεσης στη Νίκαια με το κύκλωμα των αστυνομικών δεν είναι τυχαία, αφού τα μέλη του κυκλώματος έκαναν, κατά κύριο λόγο, ακριβώς αυτό – «ξέπλεναν» κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό, ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά, με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και, ταυτόχρονα, την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, όπου ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως, έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι από την έρευνα, που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα, που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/12/2021