Πολιτική

Ρεκόρ ημερήσιων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών

24.11.2021 | 19:59 Eνσωμάτωση

Πριν από 48 ώρες σημειώθηκε ρεκόρ υπερπτήσεων από τουρκικα μαχητικά, ενώ ο υπουργός Άμυνας της γείτονος κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό, ενώ η Τουρκία απειλεί με αντίποινα την Κυπρο για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με την οικονομική κρίση στην γειτονική Τουρκία να βαθαίνει, η Αθήνα τίθεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας: Οι κρίσεις είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα «όπλα» του Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη η Τουρκία αντιδρώντας και στην άσκηση «Μέδουσα» έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής, προχωρώντας την Δευτέρα σε ημερήσιο ρεκόρ 9 υπερπτήσεων ελληνικού εδάφους. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από την περίοδο της κρίσης με το «Ορούτς Ρέις».

Με την Λευκωσία να έχει δεσμεύσει με NAVTEX περιοχή στο οικόπεδο 10 όπου βρίσκεται το κοίτασμα Γλαύκος για γεωτρήσεις της EXXONMOBIL από τις 19 Νοεμβρίου 2021 έως στις 30 Ιανουαρίου 2022 η οργή στην Άγκυρα είναι εμφανής και απειλές εξαπολύονται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο προσπαθώντας να επιρρίψουν την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που τιιτλοφορείται «Η Τουρκία προειδοποίησε λέγοντας: “Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο” – Ένα βήμα που θα αυξήσει την ένταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα επαναλαμβάνει δηλώσεις του αντιπροέδρου Οκτάι. «Ας μην ανησυχούν, δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους και θα συνεχίσουμε τις εργασίες γεώτρησης από εκεί που σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Άμυνας προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι το θύμα και η Τουρκία ο επιτιθέμενος, αλλά η ιστορία και οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν σαφώς ότι η Ελλάδα είναι επιτιθέμενος και έχει επεκτατικές διαθέσεις», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η Ελλάδα μπροστά σε αυτή την κατάσταση ενισχύει τις συμμαχίες της. Το πρωί πραγματοποιήθηκε άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας-ΗΠΑ στο Μεγάλο Πεύκο.

Μαχητικά της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνεχίζουν να συνεκπαιδεύονται με ελληνικά σε όλο το FIR Αθηνών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/11/2021