Ελλάδα

Cosmote – Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά

24.11.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

H Cosmote παρουσίασε το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, σε μια πιλοτική εφαρμογή που έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

Μεσω της εφαρμογής γίνεται απομακρυσμένη εξέταση ασθενή μέσω του COSMOTE 5G, , κατά τα κρίσιμα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έχει στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Από την πλευρά του, ο ιατρός νοσοκομείου, είχε στη διάθεσή του οθόνη, ακουστικά, καθώς και έναν ειδικό χειριστήριο-joystick, που στέλνει σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη.

Ο διασώστης ξεκινά την εξέταση του ασθενούς, κατά τη διακομιδή του, φορώντας το γάντι και κρατώντας την κεφαλή υπερήχου. O γιατρός, κουνώντας το χειριστήριο, μπορεί να καθοδηγεί το χέρι του διασώστη, σαν να εξέταζει ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο.

Την πιλοτική εφαρμογή παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, παρουσία του πρύτανη καθηγητή Μ. Α. Δημόπουλου.

Το COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα, Το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με στόχο το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/11/2021