Ελλάδα

Χιλιάδες παιδιά θύματα κακοποίησης το 2021 στην Ελλάδα – Στοιχεία σοκ

24.11.2021 | 20:24 Eνσωμάτωση

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα κακοποιημένα παιδιά στη χώρα μας. Μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2021, είχαμε τουλάχιστον 2.459 παιδικές κακοποιήσεις που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και εκφοβισμό.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», μόνο το πρώτο 10μηνο του έτους κλήθηκε να αντιμετωπίσει 2.459 περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων ενώ παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 5.066 παιδιά και ενήλικες για προβλήματα που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και εκφοβισμό.

«Μόνο στο ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ από 1.800 αναφορές για κακοποίηση, μόνο τα 30 ήταν σεξουαλική κακοποίηση. Άρα βλέπετε ότι μένει μυστικό. Μένει μυστικό καλά κρυμμένο σε κάποια δωμάτια του σπιτιού», τονίζει ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Για ένα βουβό έγκλημα πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών κάνουν λόγο οι ειδικοί.

«Σίγουρα η οικογενειακή κατάσταση, σίγουρα η πανδημία που μας έχει κλείσει μέσα στα σπίτια, έχει δημιουργήσει τη χύτρα η οποία έχει κάνει το μπαμ και έχει βγει η βία που μπορεί να υπάρχει από κάτω», λέει η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος.

Το σχέδιο του Μαξίμου

Πενταετές εθνικό σχέδιο που θα στηρίζεται σε 11 άξονες για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει

– εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων

– ορισμό ρόλων των εμπλεκόμενων φορέων

– αρχείο καταγραφής κακοποίησης παιδιών

– καθιέρωση υποχρέωσης όλων των φορέων να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας

Φρίκη

Με σπαρακτική φωνή, ο Άρθουρ, ένα εξάχρονο αγοράκι στη Βρετανία κλαίει γοερά.

Η μητριά του και ο πατέρας του το βασάνιζαν σωματικά και ψυχολογικά επί μήνες, πριν το άτυχο παιδάκι καταλήξει από εγκεφαλική βλάβη. Λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή ο Άρθουρ, το βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος, συγκλονίζει.

«Κανείς δε μ’ αγαπάει, κανείς δε θα με ταΐσει», ακούγεται να λέει το σκελετωμένο παιδί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/11/2021