Κόσμος

Επεισοδιακές διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση του πρώτου μερικού lockdown στη Δυτική Ευρώπη

13.11.2021 | 20:21 Eνσωμάτωση

Η Ολλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιστρέφει σε καθεστώς λοκντάουν εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αναγκάζει και άλλες κυβερνήσεις όμως να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα,από την προηγούμενη άνοιξη, με στόχο να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.

Λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Ολλανδία οι αστυνομικοί έκαναν χρήση του θωρακισμένου οχήματος εκτόξευσης νερού και οι διαδηλωτές τους πετούσαν πέτρες.

Η διαδήλωση έγινε έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Χάγη όπου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωνε τη μερική επιστροφή κάποιων περιορισμών μετά τα 16 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.

Η ειδική επιτροπή διαχείρισης της πανδημίας μας συμβούλεψε να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές στις ελάχιστες δυνατές με σκοπό να περιορίσουμε την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα μέτρα στην Ολλανδία που θα διαρκέσουν 3 εβδομάδες τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείνουν στις  20.00 το βράδυ, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.

Θα επιτρέπεται συγκέντρωση σε σπίτι μέχρι 4 άτομα, ενώ θα απαγορεύονται οι θεατές σε αθλητικές διοργανώσεις .

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων εντοπίζεται σε πέντε χώρες στη Ρωσία, τη Τουρκία, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Γερμανία

Ειδικά στη Γερμανία , μετά τον απίστευτο συνωστισμό στο καρναβάλι της Κολωνίας, η  κυβέρνηση έκανε έκκληση στους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο και προειδοποίησε ότι ενδέχεται στις μεγάλες εκδηλώσεις να κάνουν rapid τεστ και οι εμβολιασμένοι.

Εδώ και μία εβδομάδα τα κρούσματα είναι πάνω από 48 χιλιάδες.

Μόνο στην πόλη Μισμπάχ της Βαυαρίας οι καθημερινές μολύνσεις ξεπερνούν τις χίλιες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους

Από Δευτέρα στο Βερολίνο τίθεται σε ισχύ lockdown ανεμβολίαστων.

Μόνο εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, γυμναστήρια, μουσεία, συναυλίες, ενώ με τηλεργασία θα δουλεύει το  50% του προσωπικού.

Αυστρία

Η Αυστρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι περιμένει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο για την επιβολή lockdown σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό πράγμα που σημαίνει ότι για εκείνους θα ισχύει μερική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ετοιμάζεται σκληρό lockdown ανεμβολίαστων.  Επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο σε supermarket , η εργασία και η γυμναστική.

Ο  Π.Ο. Υ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, να χρησιμοποιούνται μάσκες σε μαζική κλίμακα και να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/11/2021