Πολιτική

Τουρκία – Έντονη ανησυχία της Άγκυρας για τη «Μέδουσα»

13.11.2021 | 20:25 Eνσωμάτωση

Σε επιφυλακή έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν περί ανοίγματος των συνόρων για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Τουρκία και έχουν στόχο να περάσουν στην Ευρώπη.

Εμφανώς θορυβημένη η Άγκυρα από την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων στην ανατολική Μεσόγειο, τα όσα ειπώθηκαν για αυτήν από την Αίγυπτο στη Διάσκεψη για τη Λιβύη και την επικείμενη άσκηση «Μέδουσα» στην οποία μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολύ πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή της Γαλλίας.

«Δεν βλέπω τον λόγο για την Τουρκία να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ», είπε ο Σαμέχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου.

Ανησυχούν οι Τούρκοι

Η Τουρκία προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου σε μια κίνηση εντυπωσιασμού που δείχνει ωστόσο και την ανησυχία της.

Ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, πέταξε μέχρι τις νότιες εσχατιές του FIR Λευκωσίας και κοντά στο FIR Καΐρου σε μια προσπάθεια να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις Αιγυπτιακές ναυτικές μονάδες που πρόκειται να πλεύσουν προς την Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα».

Σε επιφυλακή στα σύνορα

Οι δηλώσεις Ερντογάν έθεσαν σε επιφυλακή την Αθήνα για μια πιθανή κατευθυνόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος μην υποκύπτοντας στις τουρκικές απειλές, εξέδωσε την τρίτη κατά σειρά NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή για το ερευνητικό Nautical Geo μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/11/2021