Κόσμος

Λευκορωσία – Πείνα, κρύο & απόγνωση για χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία

13.11.2021 | 20:26 Eνσωμάτωση

Οριακή παραμένει, για χιλιάδες ανθρώπους, η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι που λιμοκτονούν και παγώνουν τρέχουν να πάρουν τρόφιμα από ένα μικρό φορτηγό.

Το πεινασμένο ανθρώπινο ποτάμι είναι ανεξέλεγκτο. Ο Λευκορώσος συνοριοφύλακας πυροβολεί στον αέρα για να απομακρύνει το πλήθος που πολιορκεί το όχημα για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή που «στραγγαλίζεται» στα σύνορα, φέρνουν και ένταση ανάμεσα στους πρόσφυγες που αδυνατούν να προστατεύσουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Μοναδική χαρούμενη νότα οι φωνές των μικρών παιδιών που παρά τις κακουχίες παίζουν.

Πεθαίνουν από το κρύο

Οι πολωνικές Αρχές ανακοίνωσαν πως εχθές το βράδυ βρέθηκε νεκρός στα σύνορά τους ένας άνδρας από τη Συρία ο οποίος πέθανε πιθανότατα από το κρύο. Η Λιθουανία που έχει ενισχύσει τη συνοριοφυλακή της έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα με άντρες του στρατού να δίνουν νερό και τρόφιμα σε οικογένειες που έφτασαν στο σημείο αλλά δε θέλουν να μπουν στη χώρα.

Ισχυρίζονται πως ο στρατός της Λευκορωσίας τούς πήγε στα σύνορα παρά τη θέλησή τους.

Οι μαρτυρίες όσων έζησαν τον τρόμο σοκάρουν.

«Μας έπιασαν και με τη βία μας γύρισαν στη Λευκορωσία. Οι φρουροί ήταν βίαιοι και με τη βία μας γύριζαν πίσω κάθε φορά που περνούσαμε τα σύνορα».

Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν πως αξίζει τον κόπο και τον κίνδυνο. Η Ουμ, μητέρα τεσσάρων παιδιών από το Ιράκ, λέει πως η δίψα για ζωή είναι πιο ισχυρή ακόμη και από τον θάνατο.

«Παρά τις δυσκολίες του ταξιδιού για έναν ή δύο μήνες, μία ή δύο εβδομάδες, είναι καλύτερο αυτό από το να συνεχίσω να υποφέρω στη χώρα μου για χρόνια».

Ωστόσο, ο ακήρυχτος πόλεμος στα σύνορα συνεχίζεται. Εικόνες σοκ δείχνουν Λευκορώσους στρατιωτικούς να ρίχνουν λέιζερ στα μάτια των Πολωνών φρουρών για να περάσουν οι μετανάστες, ενώ, συμφωνα με μαρτυρίες, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν οπλιστεί με δακρυγόνα από τον στρατό της Λευκορωσίας για να μπορέσουν να περάσουν ευκολότερα.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ανθρωπιστική κρίση που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, φαίνεται πως το φάντασμα του προσφυγικού αρχίζει να εμφανίζεται εκ νέου πάνω από την Ευρώπη.

Ανησυχητική είναι η αύξηση μεταναστευτικών ροών σε Βρετανία και Ιταλία, με την Frontex να προειδοποιεί ότι όχι μόνο δε θα δούμε αποκλιμάκωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά αντίθετα, έξαρση.

Τι λέει η Ρωσία

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία υπογραμμίζει πως Μινσκ και Κρεμλίνο δεν ευθύνονται για την κατάσταση. Ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις απειλές Λουκασένκο πως θα διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν το ήξερα. Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και δεν το ανέφερε ποτέ, δεν μου είπε το παραμικρό. Αλλά μπορεί να διακόψει την παροχή. Δεν είναι καλή κίνηση και θα το συζητήσω μαζί του σε περίπτωση που δεν ήταν κάτι που είπε πάνω στα νεύρα του», είπε ο Πούτιν.

Με την Ευρώπη και το μπλοκ Λευκορωσίας – Ρωσίας να νίπτει τας χείρας, χιλιάδες ζωές παραμένουν έρμαιο, εγκλωβισμένες σε μία στενή γκρίζα ζώνη στα σύνορα της Πολωνίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/11/2021