Πολιτική

ΗΠΑ – Ισχυρή δέσμευση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας – Εκτεταμένη αναφορά στα εξοπλιστικά

15.10.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Ισχυρή δέσμευση για παροχή στήριξης στη χώρα μας, σε περίπτωση που απειληθούν τα κυριαρχικά δικαιώματά της, παρέχει η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδας. Η συμφωνία προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, χαρακτηριστικό μάλιστα του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφάκ που έγραψε "τι πίνει" για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες στην κοινή διακήρυξη της συμφωνίας αναλαμβάνουν ισχυρή δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση σε μία σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως:

· περιφερειακή συνεργασία
· ασφάλεια και η άμυνα,
· ενέργεια,
· θέματα αστυνόμευσης
· και πάταξης της τρομοκρατίας.

Ειδικά στο θέμα της Άμυνας και της ασφάλειας επανέλαβαν την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους για διαφύλαξη και προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους ενώ υπάρχει και εκτεταμένη αναφορά στα εξοπλιστικά.

Οι ΗΠΑ τονίζουν την αναβάθμιση των F-16, S-70B και των P-3B και την προμήθεια ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R ενώ η Ουάσιγκτον χαιρετίζει την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας να ενταχθούν στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα και στην αμερικανική δέσμευση προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με την επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Βάσης της Σούδας και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύονται ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή τα νησιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες….

«Θα θέλαμε στο μέλλον η Τουρκία να είναι μέρος αυτή της κατανόησης αλλά για να γίνει αυτό η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τις τρόπους της. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και όχι μέσω απειλών πολέμου», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Αφρίζει» η Τουρκία

Ο τουρκικός Τύπος έχοντας αποχαλινωθεί καταφεύγει ακόμα και σε υβριστικούς τίτλους με χαρακτηριστική την περίπτωση της Γιενί Σαφακ που δημοσιεύει επιθετικό άρθρο με τίτλο: Τι πίνεις Δένδια;

Την Μιλιέτ που δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Οι αντίπαλοι της Τουρκίας στο ίδιο καρέ! «Ας μην κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας» και την Τζουμχουριέτ «Συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ: Casus belli για την Τουρκία»

Σε μια πρώτη κρατική αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας ήρθε μια ακόμα NAVTEX που με αφορμή ελληνική άσκηση ζητά αποστρατικοποίηση Χίου και Σάμου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/10/2021