Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη – «Πολεμικό» σκηνικό με κατεστραμμένα χωριά

27.09.2021 | 20:24 Eνσωμάτωση

Ο εγκέλαδος που χτύπησε την Κρήτη, είχε ως αποτέλεσμα πολλά χωριά σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων, να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Η γη στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν σταματά να σείεται. Ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται σε ερείπια.

Οι ιδιοκτήτες περιγράφουν πώς έγιναν τα σπίτια τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με τους εξωτερικούς τοίχους να έχουν διαλυθεί και ολόκληρες γειτονιές να θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία.

Πάνω από 1.000 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σπίτια και επιχειρήσεις καταρρέουν. Η περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η μεγάλη σεισμική δόνηση χτυπάει τα χωριά σε μια ακτίνα 25 χιλιομέτρων:

– Αρκαλοχώρι

– Ρουσσοχώρια

– Αρχοντικό

– Πατσίδερος

– Πουλιές

– Γαλατάς

– Βόνη

– Σαμπάς

– Καστέλλι

– Θραψανό

Στο Αρκαλοχώρι, εκατοντάδες σπίτια έχουν καταρρεύσει. 200 από αυτά ήταν νεόδμητα. Το 80% των κατοίκων δεν έχει που να μείνει.

Το ρήγμα του Καστελλίου

Το ρήγμα Καστελλίου από όπου και προήλθε ο μεγάλος σεισμός των 5.8 Ρίχτερ βρίσκεται ανατολικά του δήμου Μινώα Πεδιάδος και είναι μήκους 25 χιλιομέτρων.

Ξεκινά από τη Χερσόνησο και φτάνει μέχρι κάτω από το Αρκαλοχώρι.

Εδώ και 4 μήνες οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Μόλις 0,5% ήταν οι πιθανότητες το συγκεκριμένο ρήγμα να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ.

Μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν σημειωθεί 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών και συνολικά 13, σε χρονικό διάστημα μόλις μιάμισης ώρας.

Από την πρώτη στιγμή, με Super Puma βρέθηκε στην Κρήτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ ενεργοποιήθηκε το 112 και το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία.

Εκατοντάδες άνθρωποι θα αναγκαστούν να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους.

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων η ΠΑΕ Ολυμπιακός

Την συμπαράστασή του στην οικογένεια του θύματος αλλά και στους τραυματίες του σεισμού εξέφρασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

«Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος του φονικού σεισμού στην Κρήτη. Η σκέψη μας είναι με τους τραυματίες και όσους επλήγησαν. Όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού είμαστε στο πλευρό σας».

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής υπηρεσίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ καθώς και οι υπηρεσίες της Κρήτης, ενώ παραχωρήθηκαν 90 δωμάτια από το υπουργείο τουρισμού για τη φιλοξενία των σεισμοπαθών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/09/2021