Ελλάδα

Πανελλαδικές – «Ψαλίδι» στους εισακτέους έβαλε η ελάχιστη βάση εισαγωγής

27.08.2021 | 20:29 Eνσωμάτωση

Με τα όρια εισαγωγής αλλού να εκτινάσσονται και αλλού να υποχωρούν, ανακοινώθηκαν σήμερα οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η καραντίνα και οι δυσκολίες της περσινής σχολικής χρονιάς φαίνεται πως δεν πτόησαν όσους διάβασαν σκληρά, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι πέρασαν στις σχολές που επιθυμούσαν.

O Κωνσταντίνος Τρίκκας είναι ένας από τους πρώτους που πέρασαν στην Ιατρική Αθηνών, αλλά και η Μαριάννα Μούντριχα που πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μιλούν στο MEGA για την εμπειρία που αποκόμισαν από αυτή την ιδιαίτερη χρονιά.

«19.739 μόρια έβγαλα, η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω κορωνοιου και καραντίνας. Με τα μαθήματα την τηλεκπαίδευση δεν ήταν καθόλου εύκολο, μας πτόησε πάρα πολύ όλους εμάς τους μαθητές και στην ψυχολογία και για μένα ήταν το κάτι παραπάνω που κατάφερα σε μια τέτοια χρονιά να πετύχω», είπε ο Κωνσταντίνος Τρίκκας

«Έβγαλα 19.340 μόρια και η πρώτη μου επιλογή ήταν διοικητικές επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και πέρασα. Φέτος ήταν όντως μια δύσκολη χρονιά γιατί ήταν και η καραντίνα και χάσαμε τις επαφές μας όμως βοήθησε με το διάβασμα γιατί είχα χρόνο και για ξεκούραση», δήλωσε η Μαριάννα Μούντριχα.

Η Δέσποινα, μητέρα δύο παιδιών στην Φλώρινα, αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια να δώσει πανελλήνιες.

«Έβγαλα 19.230 μόρια, έδωσα πανελλήνιες από το ΕΠΑΛ, πρώτη επιλογή έβαλα τη σχολή νηπιαγωγών και πέρασα πρώτη. Είμαι εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, μονογονεϊκή οικογένεια και έδωσε μετά από 24 χρόνια. Το ήθελα πάρα πολλά χρόνια και πάντα τρόμαζα. Φέτος και λόγω του εγκλεισμού το πήρα απόφαση».

Μόνο με εμβόλιο ή rapid test θα έχουν πάσο για τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα οι φοιτητές από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Οι μελλοντικοί φοιτητές τάσσονται ωστόσο υπέρ του εμβολιασμού.

Μονοψήφιος αριθμός φοιτητών

Το όριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές σχολές να περάσει μονοψήφιος αριθμός μαθητών.

Στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης πέρασαν μόλις 3 υποψήφιοι αν και θα μπορούσα να περάσουν 185. Το ίδιο συνέβη και στο Μαθηματικό Σάμου, όπου πέρασαν μόλις 5, ενώ 6 πέρασαν στο αντίστοιχο τμήμα της Καστοριάς.

Μάλιστα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, δεν πέρασε κανένας υποψήφιος, ως απόρροια της υψηλής Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο ειδικό μάθημα.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές, αποφασίζει να «κόψει τα φτερά» χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρόλα αυτά απέτυχαν».

«Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι δεν κατανοεί τις  προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με αφορμή τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανακοίνωση των βάσεων.

Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι που είχαν αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας μέσω του gov.gr, έλαβαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/08/2021