Ελλάδα

Κρήτη: Μετά τη κινηματογραφική διάσωση του ζευγαριού το Λιμενικό στέλνει… τον λογαριασμό

28.07.2021 | 13:32 Eνσωμάτωση

Μπορεί η περιπέτεια που είχε το ζευγάρι στην Κρήτη να είχε αίσιο τέλος με τη διάσωσή τους, ωστόσο τώρα ο 45χρονος χειριστή του σκάφους που αναποδογύρισε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων στο Ηράκλειο καλείται να πληρώσει το… πρόστιμο που θα του επιβάλει το Λιμενικό.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας καλείται να πληρώσει τα έξοδα της επιχείρησης που στήθηκε για την έρευνα και τη διάσωση του ζευγαριού.

Όπως προβλέπει η απόφαση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους, αψηφούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και προκαλούν ασκόπως κινητοποιήσεις μέσων – προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης, λόγω υπαιτιότητας τους.

Το κοστολόγιο της διάσωσης

Το πρόστιμο που θα πληρώσει ο 45χρονος αναμένεται να είναι μεγάλο. Ενδεικτικά:

Τα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης κοστίζουν 1.894 ευρώ ανά ώρα.

Τα ναυαγοσωστικά σκάφη κοστίζουν 748 ευρώ ανά ώρα.

Τα ελικόπτρεα κοστίζουν 1.230 ευρώ ανά ώρα.

Η απασχόληση προσωπικού Λιμενικού Σώματος κοστίζει 6 ευρώ ανά ώρα.

Το χρονικό της περιπέτειας

Ήταν Σάββατο 24 Ιουλίου όταν ο 45χρονος με μία 35χρονη φίλη του έδιναν μάχη με τα ορμητικά κύματα, όταν η βάρκα τους ανατράπηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και βρέθηκαν στη θάλασσα εν μέσω τρικυμίας.

Το ζευγάρι κολύμπησε και κατάφερε να βρει καταφύγιο σε μία σπηλιά. Γαντζώθηκαν από ένα βράχο προκειμένου να μην ξαναπέσουν στο νερό, το οποίο ήταν ορμητικό λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από τη σπηλιά το ζευγάρι έβλεπε τα σκάφη του Λιμενικού και το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία τους αναζητούσαν αλλά ήταν αδύνατο να τους εντοπίσουν λόγω ορατότητας.

Με το πρώτο φως της ημέρας ο 45χρονος πήρε τη γενναία απόφαση να κολυμπήσει για 9 ώρες όπου έφτασε στη μονή Κουδουμά.

Εκεί ζήτησε βοήθεια για τη φίλη του, η οποία ακόμα βρισκόταν ακόμα στη σπηλιά και έδινε σωστή μάχη για να μην την παρασύρουν τα ορμητικά κύματα. Μάλιστα, η ίδια αγωνιούσε για την τύχη του 45χρονου και δεν γνώριζε εάν τα είχε καταφέρει.

Πλέον, ο 45χρονος και η 39χρονη νποσηλεύονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, χωρίς όμως η υγεία τους να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Για πολλές ώρες το ζευγάρι ήταν σε σοκ, καθώς από στιγμή σε στιγμή μπορεί να πέθαιναν, ενώ ο άνδρας που κολυμπούσε επί ώρες ήπιε πολύ νερό και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/07/2021