Ακίνητα στο “σφυρί” για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία – Νέος κύκλος πλειστηριασμών από τις 4 Νοεμβρίου

Χιλιάδες οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ στις 4 Νοεμβρίου ξεκινά νέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων. Κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικοί χώροι βγαίνουν στο "σφυρί", με τις τιμές εκκίνησης να φτάνουν έως και τις 698.000 ευρώ.

Νέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου, με περιουσιακά στοιχεία οφειλετών που έχουν αφήσει αρρύθμιστες τις υποχρεώσεις τους να οδηγούνται στο “σφυρί”. Στη λίστα περιλαμβάνονται κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικοί χώροι σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ η διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί έως τις 17 Φεβρουαρίου 2027.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ εντείνει τις προειδοποιήσεις προς τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς περίπου 615.000 οφειλέτες βρίσκονται σε κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ποια ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό – Οι τιμές εκκίνησης

Στον νέο κύκλο πλειστηριασμών περιλαμβάνονται ακίνητα διαφορετικών κατηγοριών, με τις τιμές πρώτης προσφοράς να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά, στη λίστα βρίσκονται:

Αγία Παρασκευή: Κατοικία 83,62 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 260.000 ευρώ.

Κρήτη: Οικόπεδο έκτασης 4 στρεμμάτων, με τιμή εκκίνησης 595.000 ευρώ.

Πειραιάς: Επαγγελματικός χώρος 300 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 327.000 ευρώ.

Νομός Ηρακλείου: Ακίνητο 158 τ.μ. με κτίσμα, με τιμή εκκίνησης 698.000 ευρώ.

Πότε ξεκινά η διαδικασία του πλειστηριασμού

Η διαδικασία για την εκποίηση ενός ακινήτου ακολουθεί συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια μετά την επιβολή κατάσχεσης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα πλειστηριασμού εκδίδεται μετά την παρέλευση 40 ημερών και έως τέσσερις μήνες από την κατάσχεση. Στη συνέχεια, η ημερομηνία του πλειστηριασμού ορίζεται το αργότερο μέσα σε πέντε μήνες από την έκδοση του σχετικού προγράμματος.

615.000 οφειλέτες βρίσκονται σε κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Την ίδια στιγμή, περίπου 615.000 φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

– Σε 615.000 οφειλέτες ενημέρωση από ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν τα χρέη

– Το 2025: 500.000 κατασχέσεις

– Για ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 500€ -> κατάσχεση λογαριασμού

– Συνολικός αριθμός οφειλετών: 4,8 εκατ. ΑΦΜ

– Ακατάσχετος λογαριασμός 1.600€

– Για άρση κατάσχεσης: πληρωμή 25% της οφειλής & ρύθμιση υπολοίπου

– Ένταξη σε εξωδικαστικό: ανατολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης

Νέες δυνατότητες ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διεύρυνση των χρεών που μπορούν να ενταχθούν.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, προβλέπονται τα εξής:

  • Ελάχιστο ποσό οφειλής: 30 ευρώ.
  • Χρονικό όριο οφειλών: Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2023.
  • Κατάσταση οφειλών: Θα πρέπει να είναι αρρύθμιστες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026, αντί της 20ής Απριλίου 2026.
  • Προϋπόθεση: Εξόφληση ή ρύθμιση των νεότερων οφειλών από την 1η Ιανουαρίου 2025, μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων.
  • Προθεσμία αίτησης: Έως τις 30 Ιουνίου 2027, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2026.
  • Επιτόκιο: 5,84%.

Επιπλέον, προβλέπεται δυνατότητα μεταφοράς υφιστάμενης ρύθμισης 72 δόσεων σε 120 δόσεις, με την υποβολή νέας αίτησης και σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους.

Η ρύθμιση των χρεών ως ανάχωμα στους πλειστηριασμούς

Με εκατομμύρια ΑΦΜ να εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα, η τακτοποίηση των χρεών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Οι νέες δυνατότητες ρύθμισης δίνουν στους οφειλέτες επιπλέον περιθώρια για να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους, την ώρα που οι πλειστηριασμοί ακινήτων συνεχίζονται και η ΑΑΔΕ εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Αποστολή στο Βερολίνο: Η σκιά της Ακροδεξιάς, η νίκη της Αριστεράς και η Ευρώπη που αλλάζει

Απόρρητο