Υγεία

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά – Τι θα ισχύσει για όσους αρνηθούν

13.07.2021 | 20:05

Να σηκώσουν τα μανίκια και να εμβολιστούν υποχρεούνται πλέον όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κανένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο δεν μπορεί πλέον να μείνει ανεμβολίαστος.

Οι υγειονομικοί είναι υποχρεωμένοι μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Ήδη έχει εμβολιαστεί το 76,2% του προσωπικού με κάποια νοσοκομεία όπως Ευαγγελισμός να έχουν ποσοστά εμβολιασμού που ξεπερνούν το 90%.

Όσοι δεν εμβολιαστούν θα αντικατασταθούν από νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν μετά από ειδική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υψώσει τείχος ανοσίας χωρίς κερκόπορτες στα νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει στη μετάλλαξη «Δέλτα» δημιουργήσει εστίες διασποράς.

Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους

Ο κλοιός σφίγγει για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπών δομών, καθώς έχουν ένα μήνα περιθώριο να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Μετά τις 16 Αυγούστου όποιος δεν έχει θωρακιστεί θα μπαίνει σε καθεστώς αναστολής εργασίας χωρίς καταβολή του μισθού.

Το 85% των φιλοξενούμενων στα ιδιωτικά γηροκομεία έχουν εμβολιαστεί όπως και το 65% των εργαζομένων. Το πρόβλημα όμως είναι μεγαλύτερο στα δημόσια ιδρύματα εκεί όπου το 77% των φιλοξενούμενων έχουν εμβολιαστεί αλλά μόλις το  45% των εργαζομένων. Στο εξής όμως καμία δομή δεν θα δέχεται ανεμβολίαστο ηλικιωμένο.

Σε περίπτωση που οι δομές δεν συμμορφωθούν θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ και 200.000 ευρώ στη δεύτερη παράβαση. Παράλληλα προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13/07/2021

Υγεία